Više od 30 biciklista, sudionika tradicionalne biciklističke karavane, nakon prijeđenih nešto više od 200 kilometara od Vukovara, stiglo je u petak u Đurđevac. U organizaciji Saveza hrvatskih društava u Sloveniji karavana spaja Vukovar i Ljubljanu i neke od gradova na putu dugom 500 kilometara. Na kraju jedne od etape karavana je i ove godine imala svoje odmorište u Đurđevcu.

Srdačnu dobrodošlicu ispred Staroga grada svim sudionicima karavane, biciklistima i pratnji poželio je gradonačelnik Hrvoje Janči, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Đurđevca Ivan Juričić te članovi Udruge sv. Juraj na čelu s kapetanom Grada Picoka, koji su im pucnjevima iz topa pripremili bučnu dobrodošlicu i ugodno iznenađenje.

Gradonačelnik Janči izrazio je zadovoljstvo što ova biciklistička karavana već 20 godina dolazi u Đurđevac i podržava prijateljstvo i sport, a jedan od organizatora karavane, tajnik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Milan Pavelić, zahvalio je gradonačelniku i Gradu Đurđevcu na iznimnom dočeku i torti koja ih nije do sada nigdje dočekala.

Druženje je nastavljeno uz večeru, razgovore i razmjenu iskustava. Naime, Put prijateljstva ne promiče samo biciklizam, sport i zdrav način života, nego na osobit način i prijateljstvo, koje s Gradom Đurđevcom i Đurđevčanima traje već 20 godina, a koje Grad Đurđevac sa zadovoljstvom njeguje i podržava.

Inače, Put hrvatsko-slovenskog prijateljstva je tradicionalni put prijateljske suradnje dviju država Hrvatske i Slovenije, i manifestacija koji povezuje dva grada, Ljubljanu i Vukovar, dva naroda hrvatski i slovenski, ali i sve one koji su na tom putu. Cilj karavane je prisjetiti se tragedije i žrtve Domovinskog rata i stradanja grada Vukovara, kako se takvo nešto više nikada ne bi ponovilo.