Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je objavio da se neće kandidirati na predstojećim unutarstranačkim izborima za predsjedničku, ali ni za bilo koju drugi dužnost, poručuje da stranku nasljedniku ostavlja u puno boljem stanju a svoj je mandat ocijenio četvorkom.

Grbin je kao četvrti predsjednik SDP-a izabran 3. listopada 2020. godine, nakon što je u drugom krugu unutarstranačkih izbora s osvojenih 65 posto glasova pobijedio protukandidata krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara koji je dobio 35 posto glasova. Izbori su održani nakon što se Davor Bernardić zbog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju povukao s mjesta predsjednika stranke. Prije njih stranku su predvodili Ivica Račan i Zoran Milanović.

“Ja sam čovjek koji se drži riječi i prije izbora za Hrvatski sabor rekao sam da nam je cilj formirati Vladu, a ako ne formiramo Vladu ja više neću biti predsjednik SDP-a. To namjeravam i ispuniti pa se na unutarstranačkim izborima neću se kandidirati za predsjednika stranke, kao ni za jednu drugu stranačku funkciju”, rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

Najavio je da će mandat odraditi do kraja i osigurati poštene i transparentne izbore na ponos svih članica i članova SDP-a. Dok sljedeći predsjednik ili predsjednica ne bude izabran, ja ću voditi stranku i predati dužnost onome kome članovi daju povjerenje, kazao je.

Nije htio otkriti koga vidi kao svog nasljednika, a rekao je i da, koliko zna, Zoran Milanović nema utjecaja na to tko će biti kandidat za idućeg predsjednika SDP-a.

Kao predsjedniku dao bi si četvorku

Grbin smatra da je bio uspješan na čelu SDP-a. Ako je kriterij uspješnosti formirati Vladu, u tome nije uspio, ali ako je kriterij nasljedniku ostaviti stranku u puno boljoj situaciji i kada je riječ o biračkoj podršci,  financijama te veći i kvalitetniji Klub zastupnika u Saboru, onda je uspio. “Dao bih si četvorku, peticu sigurno ne”, poručio je.

Upitan misli li da je u mandatu trebao napraviti nešto drugačije, odgovorio je da je da je možda više vremena trebao provesti na terenu i razgovarajući s ljudima nego u Hrvatskom saboru.

Tko god bude vodio SDP, morat će davati rješenja za probleme hrvatskog čovjeka, poručio je, dodavši da su u zadnje tri godine predstavili brojne politike, ali, napominje, možda nisu bili dovoljno uspješni u njihovom predstavljanju javnosti.

Podsjetio je da je riječ o sveobuhvatnoj reformi javne uprave i lokalne samouprave, stambenoj politici koja je prihvaćena i u S&D-u, mirovinskoj politici i stvarnim problemima stvarnih ljudi, njihovim plaćama i standardom.

“Mene nikada nećete vidjeti da na neki skup dođem s ferrarijem jer takvu šamarčinu, pljusku, pljuvanje u oči hrvatskim građanima davno nisam vidio i to ismijavanje je toliko besramno da je ispod svake ljudske razine, prokomentirao je i sinoćnju vožnju ferrarijem DP-ovca Stephena Bartulice”.

Kada je riječ o potpori Zoranu Milanoviću na predsjedničkim izborima, kazao je da je prvo na njemu da odluči hoće li se kandidirati a zatim da zatraži potporu SDP-a. Novoizabrano vodstvo će zatim odlučiti hoće li ga podrži a da je u on prilici, kaže kako bi sigurno predložio da ga se podrži. HDZ je okupirao sve institucije i nećemo dopustiti da to postane novo normalno, istaknuo je.