U Gradskom muzeju Bjelovar večeras je otvorena izložba “ABBA – pola stoljeća od Waterlooa”, na kojoj su posjetitelji mogli vidjeti najveću zbirku o legendarnoj švedskoj pop grupi u ovom dijelu Europe, koju je sakupila Manuela Najman iz Garešnice.

Izložba prikazuje deset godina djelovanja grupe, život i rad Agnete, Fride, Björna i Bennyja u razdoblju prije i u vrijeme neaktivnosti grupe, završno s veličanstvenim povratkom na scenu multimedijskim projektom Voyage, nakon četrdeset godina pauze.

Posjetitelji su razgledali 78 LP ploča, 160 singl-ploča, 13 kazeta, 22 DVD-a, 43 knjige, zatím majice, značke, bedževe, jastuk, puzzle, kalendare, staklene kuglice za bor, magnetiće, pisaći pribor i šalice, kao dio zbirke koja je prvi put izložena.

Izložba se sastoji od pet cjelina, postavljena je u galeriji Nasta Rojc, a moći će se razgledati do 30. kolovoza.

ABBA-u, švedsku pop supergrupu osnovali su Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad u Stockholmu 1972. godine. Naziv grupe nastao je od prvih slova njihovih imena. Proslavili su se pobjedom na Euroviziji s pjesmom “Waterloo” 1974.

Grupa je bila aktivna od 1972. i 1982., u tom razdoblju nastali su brojni hitovi koji do danas nisu zaboravljeni, a zahvaljujući brojnim cover verzijama, mjuziklu “Mamma Mia” i dva igrana filma (od kojih je jedan sniman djelomično i na Visu) njihove pjesme žive i danas.