Kvarner je u petak dobio službenu preporuku za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini, a preporuku je dalo stručno povjerenstvo instituta IGCAT nakon obilaska regije, izvijestila je Turistička zajednica Kvarnera.

Tu preporuku treba potvrditi Vijeće Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) krajem lipnja, nakon čega se Kvarner može službeno proglasiti Europskom regijom gastronomije u 2026. godini, stoji u priopćenju Turističke zajednice Kvarnera.

Predstavnici IGCAT-a iz Finske, Norveške, Velike Britanije, Slovenije i Španjolske obilazili su regiju Kvarnera četiri dana i procijenili spremnost regije za tu titulu. Povjerenstvo, na čelu s predsjednicom instituta Diane Dodd, činilo je sedam međunarodnih stručnjaka, redom iz europskih regija koje su bile nositelji titule, ali i onih koje su trenutni ili budući nositelji titule.

Domaćini su povjerenstvo upoznali sa svim kvarnerskim subregijama, a članovi su posjetili lokalne proizvođače i uzgajivače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, maslinike, vinarije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, lokalne tržnice, restorane i mnoge druge kvarnerske atrakcije.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov ustvrdila je da je ovaj dan bio kruna višegodišnjeg rada na polju gastronomije i turizma Kvarnera. “Cilj nam je bio pokazati stručnom povjerenstvu ono najbolje što Kvarner nudi u gastronomskom smislu, kao i našu viziju i način upravljanja razvojem gastronomije”, navela je. Članovi povjerenstva bili su, kaže, impresionirani raznolikošću i kvalitetom gastronomske ponude regije, kao i predanošću lokalnih stanovnika u očuvanju i promociji svoje gastronomske baštine.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ustvrdio je da se ova županija, jedna od najrazvijenijih turističkih regija Hrvatske, kad se sagleda raznovrsnost i kvalitetu ponude s pravom može nazvati i jednom od najjačih hrvatskih gastro destinacija.

“Posebno smo ponosni što se gastronomija naše županije temelji na autohtonim domaćim proizvodima, specifičnim u svakoj od mikro regija ovog kraja – kvarnerskih otoka, priobalja, Gorskog kotara”, rekao je.

Titulu Europske regije gastronomije svake godine nose po dvije europske regije, a odabire ih institut IGCAT.