HSLS je u nedjelju priopćio da će mu u predstojećem razdoblju, u novom mandatu Vlade, u fokusu biti poticanje ženskog poduzetništva, uvođenje građanskog odgoja u škole te podrška u samozapošljavanju u slobodnim profesijama.

“Svjesni smo izazova s kojima se žene poduzetnice susreću te ćemo prijedlozima i inicijativama ići prema Vladi kako bismo stvorili poticajniji okvir za žensko poduzetništvo, dodatno porezno rasterećenje te povećali zastupljenost žena u upravljačkim tijelima tvrtki”, najavio je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak na okruglom stolu o ženama u poduzetništvu.

“Žene u poduzetništvu – izazovi – inovacije – rješenja” bila je tema trodnevnog okruglog stola i panela, koji su danas završili u Varaždinskim Toplicama, u organizacija HSLS-a i Friedrich Naumann Stiftung (zaklade njemačkih liberala).

Panel je okupio uspješne žene iz svijeta poduzetništva, njihove udruge te javni sektor na temu uloge žena u poduzetništvu, izazova, perspektiva te ostvarivih rješenja.

Među predloženim mjerama koje će HSLS zagovarati u sljedećem mandatu Vlade istaknuti su uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole s ciljem smanjenja stereotipa u odgoju, podučavanje praktičnih vještina koje bi omogućile dječacima i djevojčicama jednakost u životnim obavezama, promicanje jednakih obaveza i odgovornosti za muškarce i žene u suživotu.

Zalagat će se i za ukidanje ili smanjenje komorskih doprinosa te uključenje usluga privatnog zdravstva u kategoriju priznatih ili neoporezivih troškova.

Na panelu su, uz zastupnike HSLS-a Darija Hrebaka i Darka Klasića, sudjelovale poznate hrvatske poduzetnice i konzultantice. Među njima su bile i Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavca te programska koordinatorica Panela poduzetnica i članica Predsjedništva HSLS-a – Gabriela Bošnjak.