Institut za kozmologiju i filozofiju prirode pokreće novi program za najširu javnost posvećen istraživanju stvarnosti.

U staroj tradiciji antičkog simpozija, cilj je ovih susreta, na način koji je istovremeno opušten, ali i istinoljubiv, povezati uživanje u vinu i istraživanje temeljnih filozofskih pitanja. Ovi susreti uključivat će rasprave na različite filozofske teme, zajedničko čitanje i diskusije o izabranim filozofskim djelima, kao i izlaganja gostujućih predavača, znanstvenika i filozofa. Za prisutnost vina, crnog i bijelog, u razumnim količinama, brigu će voditi Institut. Naravno, ispijanje vina nije preduvjet sudjelovanja.

Prvi filozofski susret uz vino održan je večeras u prostorima Kozmološkog centra u Križevcima i bio je posvećen raspravi o vezi vina i spoznaje.

Ravnatelj Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode Petar Pavlović rekao je kako je ideja ovih susreta da se na jedan skroman način pokuša oživjeti duh antičkog simpozija.

“Današnja diskusija bila je o povezanosti filozofije i vina, odnosno kakva je to veza koja između njih postoji te zašto vino za filozofiju može biti korisno. Pri tome ćemo, praktično, kušati kako ta veza može funkcionirati isprobavajući i bijela i crna vina u ugodnom i opuštenom raspoloženju uz prizivanje Dioniza. Nastojat ćemo diskutirati i promišljati o najdubljim filozofskim pitanjima. Kasnije, u narednim susretima, nastaviti ćemo promišljati tragovima azijske filozofije. Kako će program teći dalje susresti ćemo se i s raznim drugim knjigama i filozofijama, biti će i raznih gostiju i predavača na neke specifične teme. Vidjeti ćemo gdje će stvar otići s vremenom.”-rekao je Pavlović

Večeri filozofije uz vino planiraju se održavati dva puta mjesečno, svake parne srijede u mjesecu, a vodit će ih dr. rer. nat. Petar Palović u organizaciji Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode.

filozofija-i-vino-01  filozofija-i-vino-03 filozofija-i-vino-04 filozofija-i-vino-05 filozofija-i-vino-06 filozofija-i-vino-07 filozofija-i-vino-08 filozofija-i-vino-09 filozofija-i-vino-10