Redovna godišnja skupština Proizvođačke organizacije Udruge mljekara “Drava-Sava” održana je u nedjelju u Molvama, a skupštini su nazočili Mato Čačić, načelnik Sektora za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede, Danijela Stručić (HAPIH), voditeljica laboratorija u Poljani Križevačkoj, Mirko Remetović, načelnik Općine Novo Virje, te brojni predstavnici sponzora i udruga.

Izvješće o radu podnijela je voditeljica Marina Ivančan koja je pobrojala brojne aktivnosti u 2023. godini. -I dalje nam je cilj plasirati proizvode na tržište naših članova te nabavljati repromaterijal i sjeme po povoljnijim cijenama. Ministarstvo poljoprivrede nam predlaže da udruga ide u drugi pravni oblik, u zadrugu ili nešto treće – kazala je.

Sva izvješća i plan rada za 2024. godinu usvojena su jednoglasno.

Predsjednik Željko Turčić rekao je kako je održana deseta skupština, a u članstvu je 200-injak članova s područja nekoliko županija. Vjeruje da će preko Ministarstva poljoprivrede lakše pregovarati s mljekarama.

Načelnik Mirko Remetović rekao je kako se i sam bavi poljoprivredom. -Teško je doći do finalnog proizvoda – mlijeka, nemojte odustati od proizvodnje, jer će se sigurno s vremenom pokazati da se bez hrane ne može – poručio je.

Stjepan Ciganović pozdrave je uputio uime Odbora za poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije. -Tražio sam da se vrati protugradna obrana, jer su sjeverozapadne županije pretrpjele ogromnu štetu. Tu je struka podijeljena, ali prije je bilo puno manje šteta od tuče – istaknuo je i osvrnuo se na probleme s divljači na poljoprivrednim površinama.

Danijela Stručić (HAPIH) kazala je kako je Sektor zabilježio pad isporučenog mlijeka. -Prošlu godinu smo završili sa 2600 isporučitelja mlijeka i dalje se bilježi negativan trend. Pozitivno je ono što veliki proizvođači mlijeka bilježe porast proizvodnje mlijeka. Budućnost svih proizvodnji u Hrvatskoj leži u udruživanju – poručila je.

Mato Čačić pozdrave je uputio i uime ministrice poljoprivrede Marije Vučković. -Mi smo i dalje otvoreni za svaku pomoć i svaki razgovor. Imali smo Covid, bedrenicu, svinjksu kugu, potres na Banovini, sve nas je to pogodilo proteklih godina, ali Ministarstvo ima u fokusu osjetljive proizvodnje. Donesen je program razvoja mljekarstva vrijedan 590 milijuna eura, a pomagali smo i malim regionalnim mljekarama. Pomagali smo i preko županija koje su se javile na naš program, a 10 milijuna eura predviđeno je za povećanje grla u stadu i za nabavu junica – kazao je Čačić i dodao kako bi trebalo osnovati sektorsku organizaciju.

proiz proiz1 proiz2 proiz3 proiz4 proiz5 proiz6 proiz7 proiz8 proiz9 proiz10 proiz11 proiz12 proiz13 proiz14 proiz15 proiz16 proiz17 proiz18 proiz19 proiz20 proiz21 proiz22 proiz23 proiz24 proiz25