Petar Popijač rođen je 9. lipnja 1988. godine u Varaždinu. Diplomirao je 2012. i doktorirao poslijediplomski studij kiparstva 2020. na ALU.

Član je HDLU-a i HZSU-a te Vrbovečke udruge mladih.

Izlagao je na nizu samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj: „13 Trijenale Hrvatskog kiparstva“ Gliptoteka HAZU, Zagreb, zatim „32. i 34.. Salon mladih“ HDLU, Zagreb, te „Biti očima drugog“ u galeriji Vladimir Bužančić u Zagrebu.

U inozemstvu je izlagao na “Izazov Kravate” u Europskom parlamentu Strasbourgu te na izložbi „Žerjavica/Embers“.

Na pitanje u kojem se materijalu najradije izražava, umjetnik Popijač odgovara:

– Materijale odabirem prema ideji, a ideje dolaze sa životnim iskustvima i informacijama koje primam čitanjem, slušanjem, proučavanjem ili promatranjem. Prema tome posežem za svim vrstama materijala, od crnog sub- fosilnog hrasta do podvodnog epoxiya i obojene svjetlosti. Veseli me upoznati nove materijale kao mogućnost likovne ekspresije, a ujedno i kao šansu za spoznaju fizike i zakonitosti njene energije u prostoru i vremenu. Obožavam klasične materijale, te mi najviše leži modeliranje, a potom i lijevanje tih oblika u kalupe i slično.

Rezbarenje, klesanje, brušenje i poliranje, također su mi posebno zadovoljstvo no to zadnje vrijeme rjeđe prakticiram. Radu pristupam tako da odredim što želim raditi ili što mi najbolje ide, a to onda kombiniram s aktualnim narudžbama ili otvorenim natječajima. U vremenu se praksa sama definira no potreban je kontinuitet da dođe do izražaja – kaže Popijač.

IMG-20240209-WA0017 IMG-20240209-WA0016 IMG-20240209-WA0015