U povodu desete obljetnice osnivanja tvrtke Koprivničke vode, javnog isporučitelja vodnih usluga na području grada Koprivnice i okolnih općina, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni promotivni materijali – brošura i video te je to ujedno bila i prilika da se osvrne na desetljeće uspješnog rada tvrtke.

Počeci izgradnje sustava javne odvodnje u Koprivnici sežu u rane 60-e godine prošlog stoljeća.

Današnji stupanj izgrađenosti, za grad Koprivnicu i prigradska mjesta koja mu gravitiraju je više od 95%. Sustav javne odvodnje pretežno je mješovitog tipa, što znači da se fekalne i oborinske vode odvode istim sustavom. Sva prikupljena otpadna voda odvodi se glavnim kolektorom sjeveroistočno od grada do naselja Herešin, gdje se nakon pročišćavanja ispušta u recipijent Moždanski jarak, kojim teče do potoka Bistra i njime u rijeku Dravu.

Do 1989. godine otpadna voda je ispuštana bez ikakvog pročišćavanja, a potok Bistra bila je daleko ispod propisane kategorije kakvoće vode.

Te godine izgrađeno je postrojenje za mehanički tretman, koje svojom tehnologijom i kapacitetom pročišćavanja ni približno nije moglo osigurati traženu kakvoću otpadne vode. Stari uređaj za mehaničku obradu otpadnih voda sastojao se od grube rešetke, pužnih crpki, tri fine rešetke i dvije linije aeriranog pjeskolova i mastolova.

Na konferenciji se svima prisutnima obratio direktor tvrtke Koprivničke vode d.o.o. Zdravko Petras koji je napravio kratki rezime poslovanja kroz narednih deset godina.

“Ako stavimo u rezime projekte sufinancirane od strane Europske unije, dolazimo do brojke od 80 milijuna eura. Ako dodamo tome i 17 milijuna iz nacionalnih sredstava Hrvatskih voda i iz naše naknade za razvoj, a ako tome nadodamo i investicije koje smo sami provodili mi smo na brojci od 100 milijuna eura u ovih deset godina koje smo sproveli, po mom mišljenju uspješno. U Koprivničkim vodama zaposleno nas je 96. Nismo velika tvrtka za prilike javnih isporučitelja vodnih usluga u Republici Hrvatskoj, ali smo sigurno dokazano uspješna tvrtka i, rekao bih, mala smo tvrtka za velike investicije. Općenito, rekao bih da je naše poslovanje i usluga koja nudimo dosta priuštiva iako nismo najjeftinija u Hrvatskoj. Uspješnost poslovanja je dokazana. Zahvaljujem se timu Koprivničkih voda koji nije veliki ali je jak i efikasan i mislim da su ove brojke pokazatelj svega toga. Zahvaljujem i Gradu Koprivnici koji je kao vlasnik uvijek bio za poboljšanje načina života svih građana i stanovnika.”-rekao je Petras

Čestitke i pohvale Koprivničkim vodama uputio je i gradonačelnik Grada Koprivnice, Mišel Jakšić.

“Kad pričamo o Koprivničkim vodama moram naglasiti da nam je veliko zadovoljstvo da je naša tvrtka jedna od najboljih u Republici Hrvatskoj što dokazuju i brojke. Imali smo jedan sjajan miks i u kvaliteti naših ljudskih potencijala ali i koliki je sjajan miks svega onoga što smo radili i kroz proračun Grada Koprivnice i sve one moguće izvore financiranja koje smo kroz ovih deset godina dovlačili na područje, ne samo Koprivnice, nego i na područje cijele Koprivničke Podravine. Doista im, u ime Grada Koprivnice, Gradske uprave i svih naših sugrađanki i sugrađana, čestitam njihovih prvih deset godina. Pokazali ste da možete jako puno. Naša aglomeracija, bez obzira koliko nam stresa svima stvarala, ide prema kraju i da taj najveći europski infrastrukturni projekt u povijesti Grada i Koprivničko-križevačke županije će biti prvi gotov u Koprivničko-križevačkoj županiji, a znam koliko je bilo rasprave o tome da neće biti gotovo nikad i da će sve biti gotove prije ove. Definitivno je da će to puno značiti Koprivnici ali i našim okolnim općinama. Izuzetno mi je drago da i partnerstvo koje imamo s našim Općinama ide svojim tijekom i da ćemo zajedničkim naporima omogućiti i okolnim Općinama da imaju nivo komunalne infrastrukture jednak kakav ima Koprivnica. Sigurno da nas veseli i ovo što smo ulagali našim sredstvima i u okolicu Koprivnice jer se vidi da se u proteklih sedam godina jako puno radilo. To je veliki ponos samoj Koprivnici ali i pokazatelj da je, povjerenje koje dajemo Koprivničkim vodama, imalo smisla jer, ne samo da su pokretač onih dobrih i pozitivnih investicija, nego su pokretač i jedna lokomotiva koja pokriva i naše okolne općine i to je pokazatelj da odrađuju svoju zadaću.”-rekao je Jakšić.

kc_vode_lk (2) kc_vode_lk (3) kc_vode_lk (4) kc_vode_lk (5) kc_vode_lk (6) kc_vode_lk (7) kc_vode_lk (8) kc_vode_lk (9) kc_vode_lk (10) kc_vode_lk (11) kc_vode_lk (12) kc_vode_lk (13) kc_vode_lk (14)