Predsjednik đurđevačkog predstavničkog tijela Željko Lacković za danas je sazvao 28. sjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca. Vijećnici su usvojili Proračun za 2024. godinu te projekcije za 2025. i 2026. godinu. Đurđevački Proračun  “težak” je gotov 21 milijuna eura

Uvodno obrazloženje dao je đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči. -Proračun će iznositi u 2024. godini 20.600,00 tisuća eura. Projekcije su planirane 23 milijuna eura u 2025. godini i 20.860,00 eura za 2026. godinu. Čak 63 posto proračuna čine europska sredstva i sredstva iz države i to govori koliko dobro koristimo europska sredstva i sva dostupna sredstva za realizaciju projekata.

DSC_9009

Od najznačajnijih stavki ističem potpore udrugama osoba s invaliditetom, sufinanciranje nabave udžbenika, pokloni za djecu, potpomognutu oplodnju, sufinanciranje smještaja u učeničkim domovima je nova mjera, stipendije za sve redovne studente. Nova mjera je i potpora za udomiteljstvo na koju se odnosi sufinanciranje troškova vode, odvodnje i zbrinjavanja i odvoza otpada te isplata 500 eura po djetetu i 200 eura po odrasloj osobi godišnje.

Proračun je usmjeren na ravnomjeran razvoj u tri segmenta. To je ravnomjeran razvoj grada i prigradskih naselja. Trenutno imamo projekt aglomeracije u gradu i prigradskim naseljima Čepelovac, Budrovac i Suha Katalena. Grad prati sve aglomeracije i grade se staze i kolni prilazi u svim ulicama gdje toga nema. Preostala prigradska naselja Sirova Katalena, Mičetinac i Sveta Ana su također prijavljeni za aglomeraciju i imamo prve pozitivne informacije da će ti projekti biti financirani iz Nacionalnog plana za otpornost i oporavak.

DSC_9005

Planirana je dogradnja Osnovne škole u Đurđevcu i unutarnje uređenje s novom sportskom dvoranom i energetska obnova i unutarnje uređenje svih područnih škola. Druga razina ravnomjernog razvoja je od onih najmlađih do onih najstarijih. Imamo vrtić u dogradnji, planiramo radove na zgradi u matičnoj osnovnoj školi i područnim školama. Srednjoškolcima sufinanciramo domove, udžbenike kao i osnovnoškolcima. Podupiremo visoko obrazovanje kroz stipendije i kroz rad Sveučilišta Sjever u Đurđevcu i starački dom ćemo početi graditi iduće godine.

Treća razina ravnomjernosti je kroz sport i sportske udruge koje se sufinanciraju kroz rad Zajednice sportova do udruga i ustanova u kulturi i drugih udruga koje rade na promidžbi grada, a tu je i udomiteljstvo. Nova mjera u vrtiću je sufinanciranje za žene poduzetnice. Ukupni trošak vrtića je 1,3 milijuna eura godišnje, roditelji plaćaju 200 tisuća eura, 300 tisuća eura se osigurava kroz europska sredstva, a preostalo ide kroz gradski proračin i sva djeca su nam upisana u vrtić- istaknuo je Janči i dodao kako će izgraditi i novu glazbenu školu te da je u tijeku rekonstrukcija trga i uređenje Starog grada.

-Svi projekti su prijavljeni na neki od natječaja i Proračun je realno planiran – zaključio je Janči. Nezavisni vijećnici podržali su Proračun dok su vijećnici SDP-a i HDZ-a bili suzdržani.

DSC_9011DSC_8992DSC_8965DSC_8969DSC_8966DSC_8998DSC_8973