Učiteljice Osnovne škole „Vladimir Nazor” Križevci i njihov ravnatelj Igor Brkić proveli su ovu subotu radno na edukaciji o šumskoj pedagogiji. Edukaciju su vodile magistra šumarstva Ana Fornažar iz udruge „Modelna šuma Istra” i Tatjana Družetić iz dječjeg vrtića „Olga Ban” iz Pazina, a sudjelovale su i stručnjakinje za hortikulturu iz Komunalnog poduzeća Križevci Marija Vragović i Sunčana Ištok Novosel.

Komunalno poduzeće Križevci suradnik je i podrška školi u provedbi većine ekoloških aktivnosti i projekata. Krajem prošle godine u sklopu Eramsus programa članovi Erasmus tima posjetili su suradničku školu u Sloveniji. Tamo su učili o fit pedagogiji, terapiji igrom i šumskoj pedagogiji. Ravnatelj Igor Brkić pokrenuo je inicijativu da se s početkom školske godine započne s postepenom primjenom šumske pedagogije.

U prvoj godini s primjenom su krenule sve područne škole, u matičnoj školi 1.d razred, produženi boravak, Likovna grupa i Čitateljski klub. Šumska pedagogija podrazumijeva provođenje određenog broja nastavnih sati u prirodi, obično šumskom okruženju, gdje djeca kroz istraživački i praktični rad povezuju znanje iz različitih predmeta. Takav je način učenja iznimno bitan s obzirom na to da djeca sve manje vremena provode u prirodi, a sve više za računalima.

Škola nastoji uspostaviti ravnotežu dajući na značaju digitalnom opismenjavanju i s druge strane povratku prirodi i starim metodama učenja obogaćenim novim pristupom. Osim entuzijazma, kojeg ne nedostaje, potrebno je usavršavanje i učenje pa je zbog toga ove subote održano cjelodnevno učenje u šumi i Područnoj školi Đurđic.

Nazorovci trenutno provode Erasmus projekt EcoCentric koji je usmjeren na održivost, a osmišljen je i novi projekt koji će između ostaloga omogućiti učiteljima i učenicima da se usavršavaju u inozemstvu i posjećuju škole koje aktivno provode šumsku pedagogiju i učenje na otvorenom. U sklopu EcoCentric projekta danas su rano u jutro obavljeni i radovi nužni za uspostavljanje školske meteorološke stanice. Uspostavljanje stanice jedna je od brojnih projektnih aktivnosti u tekućem Erasmus + projektu.

sumska1 sumska2 sumska3 sumska4 sumska5 sumska6 sumska7 sumska8 sumska9 sumska10 sumska11 sumska12 sumska13 sumska14 sumska15 sumska16 sumska17 sumska18 sumska19 sumska20 sumska21