Križevci obilježavaju Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u organizaciji Koordinacije udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata i uz podršku Grada Križevaca danas su zapaljene svijeće ulicama grada. Na ovaj način, branitelji i brojni sugrađani prisjetili su se 18. studenog 1991. godine kada je prestao tromjesečni otpor branitelja Vukovara agresorskoj JNA i srpskim paravojnim jedinicama, a tijekom čega je poginulo između 2900 i 3600 osoba, branitelja i civila.

Istog dana počinjen je i strašan zločin nad stanovništvom u Škabrnji od strane pripadnika JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i BiH.

Osim paljenja svijeća, održana je i sveta misa zahvalnica za branitelje u crkvi sv. Ane koju je predvodio župnik župe preč. Stjepan Soviček.
Obilježavanju je uime Grada Križevaca prisustvovao predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar te državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg.

Nakon mise kod murala u Ulici Petra Zrinskog okupili su se članovi Koordinacije udruge proisteklih iz Domovinskog rata grada Križevaca, Bad Blue Boysi i članovi Torcide i upalili svijeće.

Uime okupljenih na ratne dane podsjetio je Zvonko Beljo, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Križevci. -Balvan revolucija započela je  17. kolovoza u Kninu. Srbi stavljaju prepreke na ceste i pruge, ometaju promet u jeku turističke sezone. U ožujku u Bogdanovcima, Tomislav Merčep postrojava prve dragovoljce i nenaoružane odrede narodne zaštite. 1. ožujka počinje razoružavanje hrvatskih policajaca u Pakracu, a 31. ožujka krvavi Uskrs na Plitvicama dolazi do pogibije prve hrvatske žrtve, policajca Josipa Jovića.

Stradanja su bila i u Borovu Selu, iz zasjede je stradalo 12 hrvatskih policajaca. Zatim 25. kolovoza počinje opća opsada Vukovara, s jedne strane JNA, Srpska teritorijalna obrana, Arkanovci i Šešeljovci i njih je oko 30 tisuća, a nas hrvatskih branitelja je bilo između 1800 i 2000. S naše strane su bili ZNG, policija i Hrvatska vojska. Opsada Vukovara trajala je 87 dana. Hrvatski branitelji bili su bez naoružanja i bez prave prilike za borbu. Nakon ulaska JNA i četnika u Vukovar dolazi do strašnih zločina. U samim borbama u Vukovaru poginulo je 900 hrvatskih branitelja, policajaca i pripadnika ZNG-a. Otpor je pružan od 18. – 20. studenog i još je ubijeno 1000 hrvatskih vojnika i još toliko civila. Zarobljeno je oko 7000 hrvatskih vojnika i civila koji su mučeni. Neprijateljska strana raspolagala je s 1600 tenkova, a hrvatske snage 26 – istaknuo je Beljo nabrajajući omjere u naoružanju.

@prigorskiportal

♬ original sound – Prigorski

-Opsada je trajala tri mjeseca, a neprijateljska strana računala je da će trajati tri dana. Herojska obrana Vukovara spasila je Hrvatsku. Da nije bilo tromjesečne obrane Vukovara, Srbi bi došli u Zagreb, Križevce i Varaždin. Nisu se uspjeli spojiti s banjalučkim korpusom i došlo je do operacije Orkan na zapadno-slavonskom ratištu i sprječavanja spajanja velike Srbije -Virovitica – Karlovac – Karlobag. Pozivam i vas mlade na zajedništvo kako je bilo 1990. i 1991. godine. Svi smo bili u jednoj liniji, čuvajmo svoju domovinu i nikome je nedajmo – poručio je Beljo.

DSC_3237misa1 misa2 misa3 misa4 ANA1 ana2 DSC_3280 DSC_3282 DSC_3284 DSC_3288 DSC_3289 DSC_3293 DSC_3301 DSC_3302 DSC_3307 DSC_3309 DSC_3322 DSC_3328 DSC_3329 DSC_3333 DSC_3335 DSC_3340