Pobjedama Indijaca Gujrathija Santosha Vidita u muškoj, odnosno Rameshbabu Vaishali u ženskoj konkurenciji završeni su “Veliki Švicarci”, kvalifikacijski šahovski turniri za plasman na Turnir kandidata 2024. godine, održani u Douglasu na otoku Manu.

Odluka je pala u posljednjem kolu u kojem je Vidit pobjedom nad Alexanderom Predkeom pobjegao Nakamuri i Esipenku. Uz pobjednika, plasman na Turnir kandidata izborio je i drugoplasirani Amerikanac Hikaru Nakamura.

U posljednjem, 11. kolu najbolji hrvatski velemajstor Ivan Šarić je remizirao s Indijcem Sarinom Nihalom, pa je turnir završio na 31. mjestu sa šest bodova. S obzirom da je na startu bio rangiran kao 58. igrač, njegov rezultat se može ocijeniti vrlo uspješnim što potvrđuje i osvojenih 10 rejting bodova. Član “Solin-Cemexa” 15-godišnji Turčin Ediz Gurel je u posljednjem kolu remizirao s Nizozemcem Maxom Warmerdamom, pa je sa 4,5 boda završio na 91. mjestu. S obzirom da je na startu bio rangiran kao 108. igrač turnira i da je zaradio šest rejting bodova, njegov nastup se može ocijeniti solidnim.

Važniji rezultati 11. kola:
Erigaisi-Nakamura remi, Vidit-Predke 1-0, Giri-Esipenko 1-0, Caruana-Keymer remi, Maghsoodloo-Vitiugov 1-0, Praggnanandhaa-Deac 1-0, Bacrot-Aronian remi, Čeparinov-Vachier Lagrave remi, Duda-Korobov 1-0, Kuzubov-Abdusattorov 0-1, Šarić I.-Nihal remi, Warmerdam-Gurel remi itd.
Konačan poredak najupješnijih sudionika:
1. Vidit 8,5 bodova, 2. Nakamura 8, 3.-7. Esipenko, Erigaisi, Keymer, Maghsoodloo i Giri po 7,5, 8.-13. Sindarov, Predke, Caruana, Duda, Abdusattorov i Praggnanandhaa po 7 bodova itd.

Uz pobjednicu Vaishali, pravo nastupa na Turniru kandidatkinja izborila je i drugoplasirana Ukrajinka Ana Muzičuk. U posljednjem, 11. kolu Vaishali je sa crnim figurama remizirala s Mongolkom Bathuyag Munguntuul i tako sačuvala pola boda prednosti pred Anom Muzičuk, koja je sa crnim figurama remizirala sa Šveđankom Piom Cramling. Prva nositeljica Aleksandra Gorjačkina pretrpjela je veliki neuspjeh osvajanjem tek 17. mjesta sa šest bodova.

Važniji rezultati 11. kola:
Munguntuul-Vaishali remi, Cramling-Muzičuk A. remi, Tan-Mammadzada 1-0, Tsolakidou-Stefanova remi, Garifullina-Javahišvili remi, Kamalidenova-Muzičuk M. 0-1, Assaubajeva-Narva remi, Cori-Wagner remi, Gorjačkina-Dronavalli remi, Milliet-Gunina remi itd.
Poredak najuspješnijih sudionica:
1. Vaishali 8,5 bodova, 2. Muzičuk A. 8, 3.-4. Tan i Munguntuul po 7,5, 5.-8. Garifullina, Stefanova, Cramling i Muzičuk M. po 7 bodova itd.