Hrvatski savez slijepih pozvao je u susret Međunarodnom danu bijelog štapa javne i privatne organizacije, ustanove i udruge da pomognu u podizanju svijesti o važnosti brajice te da svoje usluge i sadržaje učine pristupačnijim za slijepe i slabovidne osobe.

Zbog nedostupnosti brajice u svakodnevnom životu, slijepe i slabovidne osobe kojih je u Hrvatskoj više od 18.000, ne mogu samostalno pronaći svoju hotelsku sobu, doći do svojeg mjesta u kazalištu ili pročitati jelovnik u restoranu, priopćio je Hrvatski savez slijepih.

Ističu da je njihova tvrtka za nabavu i distrubuciju pomagala i tehnologije za slijepe i slabovidne osobe Tiflotehna u ponudu uvrstila novu uslugu UV digitalnog tiska koja će olakšati skupu i zahtjevnu izradu natpisa, oznaka i materijala na Brailleovom pismu.

U toj se metodi za prijenos i sušenje boje na materijalu koriste ultraljubičaste zrake, što omogućuje brzu i preciznu reprodukciju i dugotrajnost boje te mogućnost tiska na gotovo svim površinama.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić izjavio je da bi slijepim i slabovidnim osobama bilo puno lakše kada bi se uporaba brajice osim na lijekove i neke kozmetičke proizvode proširila i na ostale skupine proizvoda, poput natpisa i oznaka sjedala i vrata, etiketa na proizvodima, odjeći, voznim redovima javnog prijevoza, menijima, cjenicima.

“Ova će nam tehnologija, uz naše znanje u području potreba i najkvalitetnijih rješenja znakovlja pristupačnosti, to olakšati i pojednostaviti”, rekao je.

“Simbiozom stručnog znanja i iskustva uz testiranje od strane samih slijepih osoba i dostupnih suvremenih tehnologija omogućuje se brža i kvalitetnija izrada brajičnih oznaka na sjedalima u kazalištu, kinu, autobusu, prijemnim šalterima, privjesaka za ključeve soba u hotelu na kojem su brojevi osim standardnog napisani i brajicom, samoljepljivih natpisnih pločica na vratima ureda ili hotelskih soba, itd.”, objašnjava direktorica Tiflotehne Andreja Veljača.