Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministar u srbijanskoj vladi Tomislav Žigmanov izjavio je u nedjelju da će ta stranka u koaliciji s partnerima koji dijele slične političke vrijednosti sudjelovati na prijevremenim parlamentarnim izborima, ukoliko budu raspisani.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je koncem rujna mogućnost raspisivanja izvanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u pojedinim općinama i gradovima u Srbiji za 17. prosinca, ail nije izvjesno hoće li i kada biti raspisani.

Žigmanov je ocijenio da, uslijed nedostatka izbornih pravila u Srbiji, nacionalne manjine nemaju jamstvo ulaska svojih predstavnika u parlament, ukazavši da to u Hrvatskoj nije slučaj.

„Za razliku od Hrvatske, u Srbiji ne postoji institut zajamčenih mandata koji korigira i zamjenjuje nepravednost izbornih pravila u pogledu političkog predstavljanja nacionalnih manjina i istodobno osigurava njihovo učinkovito sudjelovanje u procesima donošenja odluka“, naveo je Žigmanov u priopćenju.

Zbog toga, dodao je, Hrvati u Srbiji ne mogu samostalno izići na izbore. Rekao je da će zato DSHV nastaviti graditi ona “politička partnerstva u predizbornim savezima, koja će jamčiti sudjelovanje autentičnih predstavnika hrvatske zajednice u procesima donošenja odluka na sve tri razine vlasti”.

“Ponovnim ostvarenjem političkog cilja – sudjelovanjem u izborima i osvajanjem vijećničkih i zastupničkih mandata, otklanjanje velikog broja deficita koji prate naš put prema demokratskom društvenom delovanju u punom kapacitetu, bit će uspješno nastavljeno”, zaključio je Žigmanov.

Na posljednjim parlamentarnim izborima DSHV je nastupio u koaliciji manjinskih stranaka „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, koja je osvojila dva zastupnička madata, a u parlament su ušli Tomislav Žigmanov i Aleksandar Olenik.

„Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ bila je koalicija DSHV-a i stranke rusinske nacionalne manjine Zajedno za Vojvodinu.

Žigmanov je nakog izbora zastupnički mandat zamijeno portfelkom ministra za ljdska i manjinska prava i društveni dijalog.