Vrbovčani godinama sudjeluju na Tjednu kajkavske kulture u Krapini – recitalu i festivalu Kajkavske popevke. Sudjeluju djeca na dječjem recitalu, a “odrasli” na popevkama kao pisci teksta ili skladatelji.

Marija Mikšec (rođ. Mazal), ugledna vrbovečka odvjetnica u mirovini u svojim je mladim danima pisala kajkavsku poeziju. Sad već davne 1971. sudjelovala je na Krapinskom recitalu kajkavske poezije i pjesmom pod nazivom „Nedela“ osvojila treću nagradu stručnog žirija. Tada je bila učenica šestog razreda, a mentorica joj je bila Milica Trojan, profesorica hrvatskog jezika. Danas kaže da ne zna kako i zašto je prestala pisati. Veli: „Zaredale su se obaveze i sve je u jednom trenutku stalo“.

IMG-20230915-WA0003

Od tada pa do danas, profesori i nastavnici vrbovečkih škola pripremaju darovite učenike za recitale kajkavske poezije. Lani je Paula Stanić sudjelovala pjesmom “Došle je proleče i u moj kraj”. Ove je godine Paula Stanić, učenica VIII. razreda OŠ Krunoslav Kuten, Područne škole u Rakovcu, sudjelovala u Krapini s pjesmom “Dan ljubavi”.

IMG-20230915-WA0000

Zara Prelec, učenica VI. razreda, također iz Rakovca, sudjelovala je s pjesmom “Grunt”, a Tena Koščec iz VIII. razreda s pjesmom “Moji gušti”. I prošle i ove godine Paula je recitirala svoje pjesme na svečanom otvaranju Recitala. Njihova mentorica je prof. Ljiljana Bušić. Lijepi broj mladih pjesnika sudjelovao je na Krapinskom recitalu.

Osim mladih pjesnika vrlo uspješno na festivalu Kajkavskih popevki u Krapini od 2012. sudjeluje profesor glazbe, voditelj Glazbene škole u Vrbovcu, tekstopisac, glazbenik i kantautor Hrvoje Herček. Već te prve godine je s pjesmom “Črlena hiža” koju izvodi Tatjana Camerun Matejaš, polučio veliki uspjeh.

Herček ističe: -Na Krapini sam se pojavil 2012. s “Črlenom hižom”, 2013. sam dobil nagradu za najuspješniju kajkavsku popevku na temelju izbora slušatelja radija koju dodjeljuje festival. Imal sam ukupno 9 skladbi, a izvodili su ih Tatjana Matejaš Tajči, Renata Sabljak, Đuka Čaić, Ivan Benc, Mirko Švenda Žiga i Kvartet Gubec.

IMG-20230915-WA0002

Na recitalu odraslog kajkavskog stvaralaštva prva je 2017. sudjelovala pjesnikinja Katarina Zadrija s pjesmom „Med bregi“. Katarina Zadrija naglašava:

– Nakon osnutka udruge Osebunjek 2019. godine, u udruzi se profiliraju kao pjesnikinje Marija Petrek i Božica Sljepčević, koje od te godine sudjeluju također na recitalu u Krapini. Danas, neke od tih pjesnikinja više nisu članice udruge Osebunjek, ali smo mi iz udruge ponosni na njih jer su nastavile s pisanjem i sudjelovanjem na recitalima kajkavske poezije.

IMG-20230610-WA0003

Zbornik Tjedna kajkavske kuture u Krapini već treći put objavljuje pjesme Vrbovčanke Dragice Čulig. Prva je pjesma “Jen pogleček” objavljena 2021., godine 2022. bile su dvije pjesme: “Luknje” i “Pusta hiža” koja je čitana na recitalu. Ove godine je to pjesma “Tu sem gde sem”.  Pjesmu je je čitao profesionalni glumac.

20230915_120824 (1)

Dragica Čulig:

Tu sem gde sem

Tu sem gde sem
Iščem po svetu nekaj
Nekaj kaj bi me mogle pogenuti
Z ovega mesta gde jesem
Se mi pači
I visoke i niske
Svoje prave visine nemrem najti
Furt se nekam prigibam
Nekam se zvijam
Sako ima bolši vidik nek ja
Trsim se trsim
A z mesta se nemorem genuti
Stokel me život
Zagladil je se kaj je bile grbave na mene
Pak sat nemam vupora
S terim bi se porinula dalše
Onda dobre, tu sem gde sem
Korenje je gliboke i čvrste
Sonce je nadomnju greje me
I to je dosti kat ni drugač
Naj bu tak – same fotosinteza

Čisti opstanek bez nadogradnje

Govor okolice Vrbovca:
pogenuti-pomaknuti, vupor-oslonac, pači – smeta, furt-stalno, bolši –bolji, trsim se-
trudim se, stokel-istukao, dalše-dalje, gliboke-duboko, nadomnju-iznad mene