Za postizanje slave u glazbenoj industriji nije nužno pjevati na engleskome, poručio je glavni direktor Universal Musica za Zapadni Balkan Fabian Stilke na panelu „Diversity in the Music Industry: Major vs. Independent vs. DIY“ povodom showcase festivala SHIP u petak.

Pjevanje na engleskome jeziku „nije nužno za postizanje slave“, iako je taj jezik najpogodniji za stvaranje muzike, smatra Stilke.

„Engleski je naravno najrazumljiviji u muzici, ali sada na tržištu raste i španjolski jezik. Pjesma „Dragostea din tei“ od grupe O-Zone je na rumunjskom, a postala je svjetska uspješnica“, kazao je.

Dodao je da je inovativnost najvažniji faktor u postizanju slave u glazbenoj djelatnosti.

„Nemojte pokušavati biti Ed Sheeran, on već postoji. Budite jedinstveni. Nemojte zvučati kao svi ostali jer to ne gradi karijere“, kazao je Stilke, te dodao da „ne treba biti svjetski poznat da bi bio uspješan muzičar“.

Antun Aleksa iz nezavisne izdavačke kuće Jeboton kazao je da se pjevanje na engleskome jeziku u Hrvatskoj ne vrednuje toliko.

„Grupa u kojoj sviram, u kojoj pjevam na engleskome jeziku, u Hrvatskoj ne dobiva toliko pažnje jer se ovdje to toliko ne vrednuje, zbog čega je većina naših koncerata i turneja van zemlje“, kazao je.

Dario Draštata iz Dallas Recordsa kazao je da glazbenike treba poticati da što više nastupaju, jer je to “glavna potvrda stvaralaštva”.

„Showcaseovi su dobra prilika za glazbenike koji se, u manjku medijske pozornosti, žele pokazati, kao i iskusiti kako je to svirati za publiku u kojoj se nalaze i glazbeni profesionalci te vidjeti kako bend reagira na publiku, i publika na njih. Svirati uživo se mora, to je glavna potvrda stvaralaštva glazbenika i u tome je ljepota kreativnoga izražavanja“, smatra.

Draštata ističe da hrvatska po pitanju glazbene scene ima „sreće u nesreći“ jer ju velika glazbena imena često zaobilaze, što pogoduje razvoju nezavisne scene.

„Čini mi se da smo u ovome podneblju i dalje više otvoreni prema nezavisnoj glazbi. Možda je to zato što imamo sreću u nesreći da velike zvijezde ne dolaze ovdje toliko često. Kad Taylor Swift, Madonna, Coldplay održavaju turneje ne dođu ovamo. To ide u prilog indie bendovima jer imaju više prilike svirati i imaju više publike, što utječe na kvalitetu lokalne scene“, poručio je, te kazao da alternativni i i indie svijet uvijek surađuje i „čvrsto je povezan“.

Razgovor je moderirao direktor tvrtke Pozitivan ritam Vedran Meniga.