Ženske su udruge u ponedjeljak u nizu gradova održale javnu akciju kojom su zatražile od države konkretne mjere zaštite žena od nasilja, u Rijeci je održan prosvjed protiv femicida dok su se Splićankama pridružili i muškarci u spomen na sve ubijene žene.

U sklopu javne akcije “Sigurnost žena je odgovornost države”, kod Gradske ure na riječkom Korzu okupilo se 20-ak Riječanki simbolično isprativši Nizamu Hećimović koju je nedavno u Gradačcu u BiH brutalno pretukao i ubio njezin nevjenčani partner.

Marija Trcol iz riječke udruge Pariter iznijela je podatak da su samo prošloga vikenda evidentirana u MUP-u 44 djela obiteljskog nasilja te navela procjenu da je na jedno prijavljeno počinjeno još deset takvih neprijavljenih djela.

„Razlog eskalacije ubojstava žena nedostatak je strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja,“ poručile su u Rijeci ženske organizacije i inicijative.

Nasilje nad ženama izjednačeno tramvajskoj vožnji bez karte

Okupljene su žene podsjetile da će 1. listopada biti peta godina od stupanja na snagu Istanbulske konvencije, istaknuvši da država nije poduzela ništa kako bi se osigurala njezina dosljedna primjena.

„Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja nanio je strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju,“ poručile su predstavnice ženskih udruga.

Stoga simboličkim javnim akcijama žene traže od hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake kojima će ih se zaštititi od nasilja.

Akcija “Sigurnost žena je odgovornost države” održana je popodne i na Narodnom trgu u Splitu, popularnoj Pjaci, gdje se okupilo na desetke žena kojima se pridružila i nekolicina muškaraca iz obližnjih trgovina.

I Splićanke su poručile da je ubojstvo Nizame Hećimović pokazalo nefunkcioniranje sustava te su izrazile solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje također traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja. Nosile su transparente na kojima je pisalo “Sigurnost žena je odgovornost države”, “Stop femicidu”, “Stani za nju, za sebe, za nas jer znam što znači kada sve stane – Stani!”.

Sustavno zanemarivanje i ugrožavanje žena

“Država kontinuirano želi prikazati slučajeve nasilja kao incidente, ali tu se radi o sustavnom zanemarivanju i ugrožavanju života žena. Podrška u Hrvatskoj je deklarativna, sve političke opcije osuđuju nasilje prema ženama, ali kada treba izdvojiti sredstva za prevenciju, onda vlast zakaže”, ustvrdila je Blanka Čopić iz Udruge Domine.

Da je potrebno jačati solidarnost i podršku među ženama uvjerena je i volonterka udruge Domine Antonela Uvanović.

“Današnja akcija po gradovima Hrvatske i BiH dobar je znak da se žene drže skupa i da će se boriti za bolje sutra”, poručila je.

Osim u Rijeci i Splitu, ženske su udruge tražile veću sigurnost žena u još nizu drugih hrvatskih gradova.

U Zagrebu su prijepodne predale zahtjeve za bolju zaštitu žena od nasilja Ministarstvu pravosuđa i uprave. Traže da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida, definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela, donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu te donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama.

U organizaciji akcije sudjelovalo je više od 40 udruga, inicijativa i centara orijentiranih na zaštitu prava žena, općenito ljudskih prava i građanskih sloboda, LGBT+ prava i manjinskih prava.