Grad Zagreb namjerava uvesti novi model određivanja najamnine za svoje stanove, pri čemu glavni kriterij više ne bi bila kvadratura stana koji se iznajmljuje, njegova lokacija i opremljenost, nego bi to bilo primanje po članu kućanstva, piše u utorak Jutarnji list.

Grad Zagreb je 25. srpnja otvorio javno savjetovanje o “Zaključku o visini najamnine za stanove kojima upravlja Grad Zagreb”, a ono će trajati do 24. kolovoza.

Premda je savjetovanje otvoreno usred ljeta, u špici sezone godišnjih odmora, kada je u Zagrebu najmanje ljudi, izazvalo je veliki interes, ali i gnjev kod građana koji su u najmu gradskih stanova.

– Prema nacrtu tog Zaključka, osobe koje žive u manjem stanu plaćale bi čak i više nego netko tko živi u većem stanu samo zbog toga što moguće ima veća primanja. A na najamninu bi odlazila čak 1/4 primanja. Tako, primjerice, obitelj koja ima primanja 2400 € davala bi za najam 600 € bez obzira živi li u stanu od 50, 80 ili 100 m². A za svaki dodatni euro koji bi kao obitelj zaradila, četvrtinu bi trebali dati za najam! – navodi jedna naša čitateljica koja smatra da time cijene najma postaju veće od cijena na slobodnom tržištu i dodaje da je intencija javnog najma da bude povoljniji, priuštiv i poticajan za stanovanje.

Najamnine bi se određivale u tri kategorije. Prvi razred bila bi primanja po članu kućanstva u iznosu 30-50 posto prosječne plaće u Zagrebu u 2022. (prosječna plaća bila je 1219 eura), a to je 365-609 eura po članu, što znači da bi cijena najamnine bila 15 posto ukupnog prihoda kućanstva.

Drugi razred bila bi primanja po članu kućanstva u iznosu 50-80 posto prosječne plaće u Zagrebu u 2022. (od 610-975 eura po članu), za koje bi cijena najamnine bila 20 posto ukupnog prihoda kućanstva.

Treći razred bila bi primanja po članu kućanstva viša od 80 posto prosječne plaće u Zagrebu, odnosno 980 i više eura po članu, a cijena najamnine bila bi 25 posto ukupnog prihoda kućanstva, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.