Pola stoljeća nakon što je ukraden, u riznicu Samostana sv. Frane u Zadru u petak je na prigodnoj svečanosti vraćen procesijski ophodni križ iz 14. stoljeća.

Kako je naglasila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, riječ je o iznimno vrijednom kulturnom dobru, jednom od najljepših zlatarskih radova hrvatske srednjovjekovne baštine.

“Ovo je vjerojatno jedan od najvrednijih umjetničkih predmeta kulturno-povijesne baštine koji se vratio u Hrvatsku, a koji je bio nezakonito otuđen. Značajan je kako za cijelu Hrvatsku, tako i za Zadar. Radi se o ophodnom križu koji je ukraden iz Samostana sv. Frane u Zadru 1974. godine, kada mu se izgubio svaki trag”, navela je.

Iz zadarskoga samostana, istaknula je, nestalo je više predmeta, a križ je pronašao 2009. godine Donal Cooper, profesor sa Sveučilišta Cambridge.

Od tada su, rekla je, trajali kontinuirani pokušaji Ministarstva kulture i medija te hrvatskih policijskih i pravosudnih tijela, uz angažman predstavnika Samostana sv. Frane prema talijanskim institucijama, da se križ vrati zakonitim vlasnicima.

Važna gesta obitelji Lia

Naglasila je i da je iznimno važno, i na simboličkoj razini, reći da je obitelj Lia, koja je legalno kupila križ na aukciji i izložila ga u muzeju u gradu La Speziji, napravila važnu gestu pristavši vratiti ga Hrvatskoj.

“Svaki križ znak je spasenja, a ovaj križ je osim svega i iznimno vrijedno umjetničko djelo. Ovo je važan trenutak za našu franjevačku zajednicu, za Zadar i za Hrvatsku”, rekao je fra Stipe Nosić, gvardijan franjevačkog samostana.

Na svečanosti predaje ukradenoga križa bili su i predstavnik talijanske policije, zapovjednik Alessandro Caprio, gradonačelnik La Spezije Pierluigi Peracchini te predstavnik obitelji Lia.

“Od trenutka kada smo saznali od hrvatskoga konzula u Italiji da postoji zahtjev za povrat križa, odmah smo se pokrenuli i željeli učiniti sve da se križ vrati, ne samo zbog njegove materijalne vrijednosti nego zbog onoga što on zaista predstavlja. Naš muzej u La Spezie nije, mi osjećamo veliko zadovoljstvo i sretni smo zato što je križ vraćen kamo pripada. Taj križ obogaćuje sve nas kao ljude”, rekao je gradonačelnik La Spezije Pierluigi Peracchini.

Križ je privukao pozornost istraživača tek u drugoj polovici 20. stoljeća, kada je izložen na izložbi “Zlato i srebro Zadra”. Od sredine 70-ih, kada je ukraden, gubi mu se svaki trag i tek je zahvaljujući britanskom povjesničaru umjetnosti Donalu Cooperu pronađen.

Cooper je, nakon što ga je identificirao, utvrdio da je križ 1975. godine, ne znajući da je ukraden, kupio na aukciji u Sotheby‘su u Londonu poznati talijanski kolekcionar srednjovjekovnih umjetnina Amadeo Lia. Godinama ga je čuvao u svojoj kući, a onda ga je 1996. godine darovao gradskom muzeju u La Speziji koji nosi njegovo ime.