Nakon uzvratnih susreta 2. kola jubilarnog desetog Svjetskog kupa u glavnom azerbajdžanskom gradu Bakuu, u kojima je sudjelovalo 128 igrača, poznata su 33 sudionika 3. kola, dok će 62 igrača potražiti sreću u doigravanju ubrzanim, a možda čak i brzopoteznim tempom.

U igri standardnim tempom (90 minuta za prvih 40 poteza, te 30 minuta za završetak partije, uz dodatak od 30 sekundi poslije svakog poteza) Ante Brkić je poslije zrele igre i ispuštene prednosti izborio produžetak protiv Engleza Davida Howella, a Ivan Šarić je ispao na tragičan način protiv Nijemca Rasmusa Svanea.

U gotovo potpuno jednakoj topovskoj završnici sa simetričnom pješačkom strukturom i nešto slabijim lovcem od skakača Šarić je neshvatljivo slabom igrom potonuo u poraz.

Bivši svjetski prvak Magnus Carlsen potvrdio je svoju nadmoć uvjerljivom 2-0 pobjedom nad Gruzijcem Levanaom Pantsulaijem, ali je bilo i nekoliko iznenađenja.

Najveće je svakako priredio pobjednik nad Zdenkom Kožulom Vahap Sanal, koji je izbacio velikog favorita Nodirbeka Abdusattotova. Prizvuk senzacije ima i pobjeda Singapurca Jingyaoa Tina nad Azerbajdžancem Šahrijarom Mamedjarovom, a svoju veliku priliku propustio je Turčin Emre Can. Potpuno je nadigrao velikog favorita Amerikanca Wesleya Soa, ušao je u završnicu s figurom više, ali nije pronašao pravi put ka pobjedi.