Europska unija je privržena europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, ali posao na približavanju EU-a moraju odraditi politički akteri u zemlji, jer se u Bruxellesu malo toga može napraviti, izjavio je u četvrtak visoki predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Mi smo privrženi europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinistvene, ujedinjene i suverene države i ostajemo čvrsto stajati uz vas na vašem europskom putu”, poručio je Borrell nakon sastanka predstavnika vlade BiH i EU-a u okviru Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

“Ali taj posao trebaju obaviti politički akteri u zemlji, iz Bruxellesa malo toga možemo učiniti. To je vaša odgovornost”, dodao je Borrell.

Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi je rekao da je sada ključan trenutak za napredak jer će Komisija u listopadu objaviti izvješće o napretku, a u njemu može biti samo ono što je napravljeno.

Pozvao je sve u BiH da rade na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta koje je Komisija identificirala i koji su uvjet za otvaranje pristupnih pregovora. Među njima je ograničena ustavna i izborna reforma.

“Nadamo se da će ustavna i izborna refora biti ponovno na stolu nakon mnogobrojnih pokušaja i da ćemo vidjeti dogovor o tome jer su po tim i drugim reformama mjeri napredak”, rekao je Varhelyi.

Verhely i Borrell su također pozdravili napredak koji je postignut u približavanju EU-u u mandatu nove vlade na državnoj razini, formirane nakon parlamentarnih izbora u listopadu prošle godine.

Varhelyi je rekao da Komisija radi na planu za zapadni Balkan koji je krajem svibnja u Bratislavi najavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Riječ je o planu za gospodarski rast, temeljenom na četiri stupa, koji bi trebao osigurati da zemlje zapadnog Balkana već danas osjete koristi koje sa sobom nosi članstvo u EU.

Prvi stup toga plana je približavanje zapadnog Balkana jedinstvenom europskom tržištu, drugi je produbiti gospodarsku integraciju unutar regije, treći je ubrzanje reformi i četvrti povećanje pretpristupne pomoći.

“Nadam se da će to i u Sarajevu biti viđeno kao prilika koju Bosna i Hercegovina ne smije propustiti”, rekao je Varhelyi.

Borrell je pozvao političke aktere u BiH da se suzdrže od retorike koja dijeli. Rekao je da EU osuđuje nedavne odluke skupštine Republike Srpske koje dovode u pitanje ustavni poredak zemlje.

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Staša Košarac odbio je podržati zajedničku izjavu u kojoj se osuđuju ti potezi entitetskih vlasti u Republici Srpskoj.

Predsjedateljica Borjana Krišta izrazila je žaljenje zbog toga.

“Što se mene tiče izjava mi je bila prihvatljiva, ali nismo imali pristanak jednog našeg člana. Žao mi je što se nismo uspjeli usuglasiti oko zajedničke izjave”, rekla je Krišto. Dodala je da je izaslanstvo BiH koje je ona predvodila ipak došlo s usuglašenim stavom na sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

Ona je istaknula da je napredak u BiH moguć samo kroz dijalog, međusobno uvažavanje i poštovanje razičitosti.

“Razgovor, dogovor i kompromis su ključni za Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Krišto. Izrazila je uvjerenje da bi BiH “predanim radom mogla otvoriti pristupne pregovore do kraja godine”.