Festival Midsummer Scene, kojemu je cilj proširiti kulturnu ponudu Dubrovnika na veliku potencijalnu međunarodnu publiku koja ljetuje u tome gradu, i ove godine od 21. lipnja do 7. srpnja najavljuje dva tjedna kazališne čarolije na Lovrijencu, a kao vrhunac programa njegova trećeg izdanja najavljen je prvi dubrovački ženski “Hamlet” s britanskom glumicom Helen Millar u naslovnoj ulozi.

Predstava, kojoj je povod obilježavanje 400. godišnjice smrti velikoga britanskoga dramatičara Williama Shakespearea, u programu je u utorak 21. lipnja. Režiju potpisuje Helen Tennison, u čijoj viziji Hamleta igra žena koja počinje živjeti kao muškrac kako bi mogla naslijediti krunu.

Glumački ansambl još čine Susan Hingley u ulozi Ofelije, Karren Winchester (Gertruda), Al Barclay (Klaudije), Blake Kubena (Horacije), Christopher Tester (Laert i Bernard), Emma Fenney (Rosencrantz i Osric), Lewis Chandler (Guildernstern i Marcel). Hrvatski glumac i producent festivala Filip Krenus naći će se u ulozi Polonija i Grobara.

Festival u nedjelju 19. lipnja u prostorima Društva prijatelja dubrovačke starine u Širokoj ulici otvara izložba fotografija britanskog avangardnog umjetnika Barija Goddarda snimljenih 2015. tijekom izvedbi predstave “Twelfth Night” (Na tri kralja ili Kako hoćete) na Lovrjencu.

Festival i ove godine najavljuje nastavak uspješne suradnje s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, koji će na Lovrijencu održati koncert pod zvijezdama u utorak 28. lipnja s programom barokne i filmske glazbe.

Istoga dana programom “Shakespeare meets Držić” započinje nova suradnja s Domom Marina Držića i ansamblom Midsummer Scene festivala, kada će u istoimenom muzeju dramskim čitanjem prizora iz “Dunda Maroja” na engleskom jeziku biti najavljeni programski sadržaji 2017. te obilježavanje 450.-e obljetnice smrti najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića.

Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika, a u produkciji i organizaciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey -Tongued Theatre Productions London. Partneri Festivala su HEP, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Hrvatska turistička zajednica, TZ Dubrovačko-neretvanske županije, Jadranski luksuzni hoteli, Zračna luka Dubrovnik, Hoteli Maestral i Dubrovačko neretvanska županija.

(Hina)

fah