Na Nedjelju svečanog Gospodnjeg ulaska u Jeruzalem (Cvjetna nedjelja), 2. travnja 2023., vladika križevački Milan Stipić, služio je u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima svečano arhijerejsku liturgiju s blagoslovom grančica.

S vladikom Stipićem su suslužili o. Mihajlo Simunović, katerdalni župnik i o. Mladen Mikulić, eparhijski vicekancelar te jerođakon Antonij Pajić, a pjevao je Zbor katedrale pod ravnanjem dirigenta Martina Pleše.

Na kraju liturgije blagoslovljene su maslinove grančice koje su podijeljene svima prisutnima. U homiliji je vladika Stipić naglasio kako je Gospod Isus Krist tri godine propovijedao Radnosu vijest i činio znamenja, ozdravljao bolesne i hranio gladne te svima donosio radost, oproštenje i utjehu.

smart

smart

”U te tri godine njegovoga javnoga djelovanja sasvim je prirodno da se stvorila protiv njega i oporba kojoj je smetala ta količina istine, dobrote i ljubavi koju je Isus sijao, a osobito pravednost i čistoću srca koje je propovijedao. K tome se pred sam kraj njegova djelovanja u Betfagi dogodio izvanredan događaj Lazarovog uskrišenja, nešto neviđeno i uistinu nadnaravno nakon čega nitko više nije mogao posumnjati da je on uistinu Bog. I do dana današnjega ista se dilema događa, ista oporba, isto pitanje: Je li on uistinu Bog? Isus Krist, vidimo, i danas plijeni pažnju, izaziva, zadivljuje i stvara oporbu” naglasio je vladika Stipić.

”Isusova pojava i njegova djela izazvala su silnu reakciju. Danas ga gledamo kako posljednji put ulazi u Jeruzalem. Sasvim je za očekivati da je narod čuo za događaj u Betfagi i da je pohrlio dočekati, pozdraviti i vidjeti tog silnog i velikog proroka. Zato su i uzimali palme i maslinove grane te radosno klicali pri njegovu ulasju u Sveti grad. Klicanje Isusu kao novom Davidu i Mesiji izazvala je tadašnje vjerske poglavare jer se sada težište bacilo na ono bitno pitanje na koje su i oni morali odgovoriti: Je li ovo uistinu Sin Božji? Kako se dogodilo da je pet dana kasnije izašao iz grada s križem na ramenima? U tome se krije vrlo jasna slika i Boga i jasna slika čovjeka iz kojih smo i mi danas pozvani učiti. Vlasti su samo htjeli mir i pokornost naroda, vjerski poglavari su se pobojali za sebe i svoj položaj i htjeli zaštititi svoje  privilegije, a narod se na kraju vrlo brzo pod utjecajem propagande okrenuo od njega te istim žarom poslije nekoliko dana vikao da ga se razapne. Toliko puta se takav scenarij u povijesti ljudskoga roda ponavljao, pa i danas” naglasio je biskup Milan.

”Mi danas slavimo radosni blagdan i kličemo: Hosana! – jer vjerujemo i znamo da je Isus došao u ime Gospodnje, zbog ljudi svih naraštaja. Mi ga pozdravljamo kao Spasitelja svijeta i čovjeka. No, mi znamo da poslije Cvjetnice dolazi muka, križ i smrt. No i u tome smo radosni jer znamo da je križ Kristov zalog našega spasenja i vječnoga života. Bog je u početku stvorio svijet i čovjeka, ali je preko Krista i posve obnovio taj svijet i sve stvoreno, otkupivši sve svojom žrtvom na križu. I sve što mi u životu poslije Krista proživljavamo, uspone i padove, muke i patnje, otkupljeno je njegovom žrtvom. Bog je posvetio svaki aspekt života, svemu dao smisao i svemu dao priliku da se obogotvori, da postane sredstvom spasenja. Ovih ćemo dana proživljavati intenzivno sve postaje Isusove muke, sve do Uskrsnuća. Činimo to zato da on u nama uskrsne, da postanemo novi ljudi, dionici toga otkupljenja, kako bismo istinski doživjeli najveću svetkovinu naše vjere – Uskrsnuće Gospodnje. Zato vas sve pozivam da ovaj sveti i veliki tjedan proživimo u svetom miru, molitvi, činjenju dobra te da sudjelujući u svetim obredima uberemo plodove vječnoga života kojega nam je Isus po svojoj muci, smrti i uskrsnuću dao” rekao je biskup Stipić.

o. Livio Marijan