Njemački radnici bi u mirovinu mogli sa 73 godine, predvidio je jedan od vodećih nacionalnih instituta za istraživanje.

Po aktualnom zakonu Nijemce očekuje postupno povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu koje do 2029. iznosi 67 godina, a trenutačna dob u kojoj se radnici umirovljuju iznosi oko 65 godina.

No po studiji koju je proveo koelnski Institut za ekonomska istraživanja (IW) životna dob Nijemaca za odlazak u mirovinu do 2041. mogla bi se produljiti na 73 godine života ukoliko doprinosi za mirovine ostanu na sadašnjoj razini.

U izvješću IW-a se pobijaju argumenti po kojima bi priljev izbjeglica u Njemačku trebao spriječiti povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu u toj najsnažnijoj europskoj ekonomiji.

Trenutačno u Njemačkoj na jednog umirovljenika dolaze tri zaposlene osobe, no demografska slika ukazuje na pogoršanje situacije u predstojećim godinama s obzirom na to da populacija stari.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble (73) već je pozvao da se životna dob za odlazak radnika u mirovinu u zemlji poveća na 70 godina, uz argument da bi se umirovljenje trebalo povezati s produljenjem životnog vijeka stanovnika Njemačke.

Rezultati studije koju je proveo IW, a referiraju se na podatke povezane s njemačkom industrijom, objavljeni su u Die Weltu.

prigorski.hr/Hina