HDZ-ov saborski zastupnik Jasen Mesić u četvrtak je, reagirajući na njegove izjave da bi šef HDZ-a Tomislav Karamarko trebao dati ostavku, da nemamo Vladu i da nije jasna većina koja je podržava, čelniku SDP-a Zoranu Milanoviću poručio kako je “i ovaj put pokazao da ne zna krenuti od sebe i da ne zna vidjeti ispred svoga praga”.

Bivšeg premijera Mesić je prozvao da u četiri godine, dok je vodio Vladu, ni na koji način nije reagirao kad su njegovi ministri bili u sukobu interesa, kad se radilo o optužbama za nedozvoljene radnje njegova brata Krešimira, u slučaju afere MiG-ovi i drugo.

“Dakle, ni na koji način nije vidio ono što mu se događalo ispred očiju, nego na ovakav netransparentan i nedoličan način proziva Vladu tvrdeći da ne postoji”, izjavio je Mesić novinarima u Saboru. “Mi znamo da postoji, dok ima podršku saborske većine”, istaknuo je.

Naglasio je da parlamentarna većina “itekako postoji” te da će postojati dok tako budu smatrali u Domoljubnoj koaliciji, odnosno HDZ-u i ostalim partnerima. Do kada će to biti, o tome će, kaže, odlučiti vodstvo HDZ-a i koalicijski partneri.

Afere se nastoje stalno ‘pumpati’

“Bitno nam je da pokrenemo Hrvatsku, provedemo reforme, da građani bolje žive. Naravno, to nekome ne ide u prilog i zato stalno nastoji pumpati afere, dolijevati ulje na vatru, kako bi se Vlada odmaknula od toga posla”, tumači Mesić.

Potvrdno odgovara na pitanje smatra li Most i dalje dijelom vlasti, s obzirom na stalne trzavice. “Osobno smatram, za sada nemamo nikakvih drugih informacija da ne bi bilo zajedničke suradnje u parlamentu kako je to dogovoreno”, kaže Mesić i podsjeća da i ministri s obje strane govore o dobroj suradnji.

Nije želio komentirati dvominutni izlazak Mosta iz sabornice, u znak provjeda protiv objave medicinske dokumentacije Mire Bulja, što je učinio HDZ-ov Andrija Mukulić, a Bulj nazvao radom obavještrajnog podzemlja. “Morate razgovarti s kolegama iz Mosta, svatko u parlamentu ima pravo na parlamentarnu borbu, to vidimo kao dio parlamentranog života i demokracije”, rekao je Mesić.

Nije precizirao hoće li se u petak ipak glasovati u Saboru. Na vrijeme ćete biti upoznati, o tome odlučuju oni koji predsjedavaju sjednicom, rekao je Mesić.

(Hina)

fah