U Africi žive gotovo sva djeca oboljela od AIDS-a u svijetu, istaknuo je u utorak u Abidjanu izvršni direktor UNAIDS-a Michel Sidibem i založio se da sva djeca imaju pristup antiretroviralnom liječenju.

“To je pitanje socijalne pravde, pitanje duboke nejednakosti jer 90 posto djece koja žive s AIDS-om su na nesreću u Africi”, rekao je Sidibe na početku sastanka o pedijatrijskom AIDS-u, na kojem se okupilo desetak ministara zdravstva kontinenta i međunarodni stručnjaci.

“50 posto djece koja se rađa s AIDS-om umire prije petog rođendana” jer nemaju pristup liječenju koje je na raspolaganju djeci drugdje u svijetu, rekao je izvršni direktor UNAIDS-a.

“Djeci mora biti osigurano liječenje”, rekao je.

Prva dama Obale Bjelokosti i veleposlanica UNAIDS-a za eliminiranje prijenosa bolesti s majke na dijete Dominiqeu Ouattara je istaknula da je pitanje iskorjenjivanja pedijatrijskog AIDS-a važno i hitno.

“U Obali Bjelokosti se samo 18 posto djece mlađe od 5 godina koja boluju od AIDS-a liječe antiretroviralno”, podsjetio je Terence McCulley, veleposlanik Sjedinjenih Država u Obali Bjelokosti čija je zemlja uložila više od 839 milijuna eura za zaustavljanje pandemije.

U središnjoj i zapadnoj Africi 5 milijuna ljudi još nije dostupno Iiječenje HIV/AIDS-a, prema izvješću NGO Liječnici bez granica, objavljenom u ožujku, koji navodi da se radi o “strateškoj pogrešci” međunarodne zajednice.

(Hina)

fah