Program 3. festivala povijesti Kliofest 2016., koji se održava od 11. do 14. svibnja, predstavljen je u utorak navečer u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović.

O programu i Kliofestu govorili su predstavnici organizatora Damir Agičić, Krešimir Maligec i Anita Šikić.

Agičić je podsjetio kako je ovo treće proljeće otkako su odškrinuli vrata povijesti i započeli s Kliofestom te dodao kako se radi o manifestaciji povjesničara i njihovih knjiga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te drugim mjestima u Zagrebu.

Istaknuo je i kako povjesničari po drugi put priređuju svoj dan, Dan povijesti, koji se ove godine održava 13. svibnja.

Napomenuo je kako festival organiziraju zato što su ljudi koji vole povijest rijetko u prilici uživo slušati, susresti se i razgovarati s povjesničarima.

“Festival je nazvan prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa”, rekao je dodavši kako im je nakana da posjetiteljima približe povijesnu znanost i njezine stvaratelje, da populariziraju nakladničku djelatnost na polju historiografije i srodnih znanosti te da potaknu raspravu među povjesničarima o važnim pitanjima struke i općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Agičić je objavio i imena dobitnika ovogodišnjih povjesničarskih nagrada. Nagradu za višedesetljetni doprinos historiografiji dobio je akademik Tomislav Raukar, nagrada Kliofesta stranom povjesničaru pripala je Ludwigu Steindorffu za knjigu “Povijest Hrvatske”, a nagradu za najbolju knjigu dobio je Lovro Kunčević za knjigu “Mit o Dubrovniku, rekao je Agičić te dodao kako su nagrade u kategoriji za popularizaciju znanosti dobili Ivan Žagar iz Pule i Dragutin Feletar iz Koprivnice, a nagradu za najbolji diplomski rad Nikola Cik.

Maligec je istaknuo kako će na Kliofestu biti organizirani okrugli stolovi, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja te nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici.

Bit će postavljene i dvije izložbe – jedna iz gornjostubičkog Muzeja seljačkih buna i druga iz Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu, rekao je Maligec te najavio da će organizirati i jedan mali povijesni kviz – Kliotest.Naglasio je kako će u suradnji s Udrugom Krila pokazati mogućnosti terapije pomoću konja.

Na festivalu sudjeluju mnogi poznati hrvatski povjesničari, a bit će i nekoliko gostiju iz inozemstva.

Po riječima Anite Šikić iz Hrvatske sveučilišne naklade četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz povijesti i srodnih znanosti. Nekim će knjigama cijene biti znatno snižene, rekla je. Glavni dio programa održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nekoliko promocija knjiga i razgovora bit će u Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Hrvatskom državnom arhivu.

Organizatori festivala su Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski institut za povijest, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Udruga Krila i Hrvatsko etnološko društvo.

(Hina)

fah