Niske jutarnje temperature i mraz koji su krajem prošlog mjeseca, a posebice 26. travnja, zahvatili Varaždinsku županiju uzrokovali su štetu na vinogradima, voćnjacima te ranim povrtnim i ratarskim kulturama veću od 75 milijuna kuna te je župan proglasio elemenatrnu nepogodu.

Varaždinski župan Predrag Štromar proglasio je u utorak elementarnu nepogodu za praktički područje cijele županije, točnije za četiri grada te 20 općina. Prema prvim procjenama. ukupna šteta iznosi 75 milijuna kuna, a po riječima Štromara najvjerojatnije će u konačnici štete biti i veće.
Posebno su oštećeni vinogradi u nižim predjelima gdje je šteta procijenjena između 40 i 80 posto. Stradali su i voćnjaci gdje se šteta kreće između 40 i 70 posto. Najviše su stradali nasadi oraha gdje je šteta između 50 i 80 posto. Stradale su i rane povrtne i ratarske kulture. Procjena štete je između 40 i 60 posto.
Od ukupno 28 gradova i općina u Varaždinskoj županiji elementarna nepogoda proglašena je za njih 24. Jedina dva grada i dvije općine gdje je mraz uzrokovao manje štete, ne veće od 20 posto, su Varaždin i Novi Marof te Trnovec i Gornji Kneginec.

Župan je posebno naglasio svim gradskim i općinskim povjerenstvima da imaj rok od osam dana za upis štete u Registar šteta. Po isteku tog rok kreće sljedeći od 50 dana u kojem se u Registar trebaju upisati konačne procjene šteta.

(Hina)

fah