Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i njegovi zamjenici Aida Batarelo te Goran Kovačević moraju zbog pogrešnog izračuna plaća u gradski proračun vratiti 130 tisuća kuna koje su od 2014. godine do danas dobili, potvrdio je u petak gradonačelnik novinarima na konferenciji u Banovini sazvanoj u povodu obilježavanja predstojećeg blagdana grada Sv. Duje.

Do toga je došlo zbog pogreške u obračunu plaća gradskih dužnosnika kada je previdom gradskih službi došlo do propusta u obračunu plaća, a odmah nakon uočenog propusta plaća se počela obračunavati temeljem važeće odluke o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, objasnila je problem pročelnica Ureda grada Marina Protić.

Rekla je kako se propust dogodio jer se nisu pratile izmjene Odluke o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika nakon čega je greška ispravljena, a razlika isplaćenih sredstava je u postupku vraćanja. Tvrdi da zbog tog propusta gradski proračun neće biti oštećen.

“Ove godine revizija je zajedno s našim službenicima uočila taj propust koji prethodne revizije nisu vidjele. Neugodna je to situacija bez ikakve namjere bilo koga uključujući i službenike koji su obračunavali plaće. Dvije revizije to prethodno nisu uočile, no ovaj put su tijekom revizije problem uočili i sami zaposlenici. Nakon te revizije smo napravili dodatnu kontrolu i vidjeli da je zaista došlo do pogreške. U svakom slučaju je ta situacija sanirana bez opterećenja gradskog proračuna”, objasnio je Baldasar.

Dododao je da će zajedno sa svojim zamjenicima novac vratiti za nekoliko dana, te od državnih institucija tražiti povrat za doprinose i poreze na plaće.

Prema izračunu gradonačelnik treba vratiti neto plaću u iznosu od 47.000 kuna, zamjenica Batarelo nešto više od 39.000 kuna, dok će Kovačević vratiti oko 37.000 kuna.
(Hina)

fah