Iz svih policijskih uprava svakodnevno upozoravaju vozače da pred obilježenim pješačkim prijelazom smanje brzinu kako bi propustili pješake, no naleti na ‘zebrama’ se i dalje događaju, pa je tako 79-godišnji vozač u Zadru u ponedjeljak naletio na 81-godišnjaka i teško ga ozlijedio.

Zadarska policija u utorak podsjeća sve sudionike u prometu kako su dužni pridržavati se prometnih propisa, uz izvješće da se oko 10,20 sati 79-godišnjak Volkswagenom francuskih registracija nije pješačkom prijelazu približivao brzinom koja bi mu omogućila da se pravovremeno zaustavi.

Pritom je autom udario u 81-godišnjaka koji je cestu prelazio preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Ozlijeđeni je prevezen u Opću bolnicu Zadar, gdje je zbog težih ozljeda zadržan na liječenju.

Protiv 79-godišnjeg vozača podnosi se kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Iz policije opetovano apeliraju na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu, a kako bi se povećala njihova sigurnost kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Pozivaju ih da uspore vozila kada se približavaju pješačkom prijelazu, zaustave se ispred prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe ili druge osobe s invaliditetom, kad oni tek stupaju na pješački prijelaz.

Vozačima navode i da ne parkiraju vozilo na nogostupu, u raskrižju te na pješakom prijelazu.

Ujedno podsjećaju pješake kako i za njih vrijede prometni propisi kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.