”Izvorno folklorno društvo ogranak Seljačke sloge Gradečki Pavlovec obilježilo je 75-tu obljetnicu rada pod nazivom „Naših 75 godina“.

Gordana Rajtar, voditeljica folklora kazala je kako su proslavu nazvali „NAŠIH 75 GODINA“ jer, iako se ogranak spominje još 1936. neprekidan rad teče od 1947. -Od tada se njeguju izvorni plesovi, pjesme i narodni običaji gradečkog kraja. Postavila ih je gospođa Sidonija Knežaurek, a mnogo generacija plesača i tamburaša sačuvalo je u izvornom obliku sve do danas – istaknula je.

Na proslavi su sudjelovale gostujuće skupine folkloraša KUD-ovi: Gorjanac, Zvonko Galović, Tkanica, Čykovci, Bećarine, Prigorje, Tomislav-njegovatelji izvornog folklora i specifičnih narodnih nošnji od domaćeg platna,

Članovi Ogranka Seljačke sloge nastupali su više puta na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Smotri izvornog folklora u Svetom Ivanu Zelini, na mnogim kulturnim manifestacijama širom domovine, a 2004. godine na Svjetskom karnevalu kulture u Berlinu.

Uz izvorne plesove: Leru, Vražja nevolju, Coprinicu, Tri koraka, Suhi most, Seljančicu, Obični drmež, Hrvatski drmeš, , Dudaški drmeš i Tropaču, Ogranak njeguje i pjesme: Kosci kose, Djevojčica bob sadila, a od običaja Seljačku ženidbu i božićne običaje.
Društvo danas broji 70-tak članova koji sastavljaju tri grupe plesača – najmlađi plesači predškolske dobi, plesači školske dobi, stariji plesači, Tamburaška grupa i dramska grupa.

Kroz Ogranak su prošle generacije plesača, čuvara tradicijske kulture. Na svečanosti obilježavanja 75-og jubileja plesao je i Stjepan Fugaj (78) koji je nastupao 41 godinu, a prvi puta nastupio je na prvoj Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1966. godine. Na pozornici je bio njegov unuk David. U Društvu su aktivni i njegov sin Mario i snaha Slađana.

sloga1 sloga2 sloga3