Udruga hrvatskih sudaca (UHS) u srijedu je priopćenjem izrazila “zgražanje” zbog istupa nezavisnog saborskog zastupnika Stipe Petrine koji je u Saboru ustvrdio da u hrvatskom sudstvu vlada nezakonje i korupcija te iznio sumnju da suci šibenskog Općinskog i Županijskog suda rade nezakonito.

U priopćenju koje je potpisao predsjednik UHS-a Đuro Sessa udruga izražava “zgražanje” što je u 2016. moguće da saborski zastupnik nema “elementarnih znanja o ustavnom poretku i načelu trodiobe vlasti”, da je moguće “uvredama, neutemeljenim optužbama i difamacijama inspiriranim osobnim interesima na ovaj način prekršiti civilizacijske dosege uljuđenog demokratskog društva, ali i da takve eskapade dobivaju medijsku pozornost”.

Čelništvo Hrvatskog sabora i odgovarajućih saborskih odbora udruga je pozvala da se izjasne o Petrininom istupu i odgovore predstavlja li njegovo ponašanje zlouporabu saborske govornice, Hrvatskog sabora i slobode koju zastupnici uživaju.
“Zastupnika Petrinu, ali i sve one koji mu aplaudiraju i koji podržavaju njegove istupe podsjećamo da se sudske odluke mogu jedino ispitivati u postupku pravnih lijekova i da je sudnica jedino mjesto gdje se može argumentirano štititi svoja prava…”, navode u priopćenju.
Petrina je u Saboru kazao da je svih 13 sudaca Županijskog suda u Šibeniku uhvaćeno u “nedozvoljenim aktivnostima, do najgorih kaznenih djela”.
“Na tom sam sudu osuđen u dva premeta koji nemaju veze sa zdravom pameću, uz naglasak da su oba pala na Europskom sudu za ljudska prava. Postoji opravdana sumnja da je Županijski sud u Šibeniku uvezan sa strukturama političke moći i kriminalnim općinskim državnim odvjetništvom, kojim upravlja Irena Senečić koja je korumpirana”, rekao je primoštenski gradonačelnik.
Za suce šibenskog Općinskog suda kazao je kako postoji opravdana sumnja da nezakonito sude.

(Hina)

fah