Čak 48 studentica i studenata s područja Međimurske županije u ovoj će akademskoj godini primati stipendiju Zaklade Mikec u iznosu od po 1.300 kuna, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je stipendija iznosila 1.100 kuna, istaknuto je u petak na svečanosti u Čakovcu.

Tako je već šest generacija međimurskih studenata postala korisnik spomenute Zaklade, istaknuto je na svečanosti.

Kako je pojasnio Neven Mikec, sin osnivača Zaklade dr. Antuna Mikca, zaklada je pokrenuta s ciljem poticanja izvrsnosti i pomoći studentima slabijeg imovinskog stanja s područja Međimurja.

“Prije šest godina dr. Antun Mikec osnovao je Zakladu Mikec. Od tada do danas, kroz stipendiranja i ostale donacije, uključujući i planirano za ovu akademsku godinu, dodijeljeno je ukupno 360 stipendija u vrijednosti 5,2 milijuna kuna”, rekao je Neven Mikec.

Njegov otac, pokretač Zaklade, pojasnio je kako je došlo do njenog osnivanja.

“Krenuo sam s donacijama raznim siromašnim obiteljima. To je trajalo nekih 15-tak godina i kako je sve dalje išlo, ja sam imao sve veće mogućnosti. No, uvijek sam si mislio – radim li to ispravno, jesam li pomogao nekome kome možda nije toliko trebao, a nekome možda nisam? I to me stalno mučilo”, istaknuo je dr. Mikec dodajući da je nakon toga odlučio pokrenuti zakladu.

To je bilo ideja i povod da osnujem ovu Zakladu, i da onda taj teret odgovornosti kome će se dati, preselim na ove drage ljude, članove Zakladne uprave. Zahvaljujem im što su se primili tog posla jer to nije jednostavno,  zaključio je Antun Mikec.

Na svečanosti je bio i župan Matija Posavec koji je izrazio zadovoljstvo što upravo takva zaklada postoji u Međimurskoj županiji jer, rekao je, to se uklapa u filozofiju Međimurske županije ulaganja u obrazovanje.

Obrazovanje je prioritet. Ono mora biti na prvom mjestu jer bez dobrog i kvalitetnog obrazovanja nema niti jake regije, ali ni države u konačnici, kazao je župan Posavec.

Stipendistima je poručio kako se nada da će im stipendije biti poticaj za njihov daljnji rad i trud na studiju.