Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su, u suradnji s Ministarstvom financija – Uredom za suzbijanje pranja novca te policijom Malezije, proveli kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim muškarcem zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela „Računalna prijevara“ i „Pranje novca“.

-U sklopu provođenja kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je 45-godišnjak činio kaznena djela tijekom 2021. i 2022. godine tako da je drugima, za sada nepoznatim počiniteljima kaznenih djela na štetu računalnih sustava, programa i podataka, ustupio podatke o bankovnim računima trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu u kojem je bio odgovorna osoba. Na te je račune primao doznačena materijalna sredstva stečena kaznenim djelima računalne prijevare na štetu inozemnih trgovačkih društava sa sjedištem u Maleziji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Po zaprimanju, sredstva su uplaćivana drugim inozemnim primateljima, najčešće trgovačkim društvima s područja Kine. U suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca, dio sredstava koja potječu od kaznenog djela je blokiran na računima trgovačkog društva iz Zagreba i samim time je počiniteljima onemogućeno daljnje raspolaganje sredstvima – navodi policija.

Analizom transakcija utvrđena je ukupna materijalna šteta od oko 1.964.300 eura od čega je 798.000 eura zamrznuto na računima trgovačkog društva iz Zagreba, a 966.000 eura naknadno je povučeno s tog računa i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.