30. kolovoza 1181. umro papa Aleksandar III.

30. kolovoza 2020. Autor: prigorski.hr Vremeplov 30. kolovoza 1181. umro papa Aleksandar III.


Piše: dr. sc. Zdenko BalogKardinal Roland Bandinelli izabran je je za papu pod imenom Aleksandar III. nakon smrti Hadijana IV., 1159. godine. Njegov protukandidat bio je neki Oktavijan, koji je imao podršku cara Fridrika Barbarosse, pa ga je dio kardinala ustoličio za protupapu pod imenom Viktor IV. To je bilo uzbudljivo razdoblje dubokih zahvaćanja politike u crkvene vrhove i obrnuto, te su mnogi pape proveli pontifikate boreći se za svoje stečeno pravo. Konačno, papa je stekao carevu podršku, čime je postao jedini ozbiljni nosilac pontifikata.

IMG_2822_resize

Ovaj nemirni pontifikat ne bi po ničemu posebno iskakao iz niza drugih, kada ne bi imao važnost baš za Hrvatsku i Hrvate. Papa Aleksandar je, naime, bio prvi papa koji je posjetio hrvatske zemlje, i to 1177., prilikom puta u Veneciju.

B-Alexander_III1

U Veneciju je krenuo na konačne pregovore s Barbarossom, a dalmatinske je gradove posjetio, navodno, jer ga je oluja skrenula s namjeravane rute, pa se sklonio na Palagružu. Potom je posjetio Vis, Zadar, te Rab gdje je posvetio novu katedralu.

IMG_2824_resize

Njegov posjet Zadru, 13. ožujka 1177., zanimljiv je zbog opisa kroničara, koji bilježi da je papa bio pozdravljen od puka ‘cum imensis laudibus et canticis altisone resonantibus in eorum slavica lingua.’ (uz pjevanje bezbrojnih lauda i kantika koje su gromko odjekivale u njihovom slavenskom jeziku.). iako ovo nije jedino svjedočanstvo o brojnom domaćem hrvatskom življu u gradu Zadru i okolici, možda je jedno od najvažnijih, jer svjedoči o masovnosti, možda i većinskom hrvatskom stanovništvu u Zadru prije križarskog razaranja 1202. godine.

IMG_2820_resize

 

Facebook Comments