U sklopu 3. Križevačkog likovnog ljeta u četvrtak prijepodne, u atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, je predstavljen projekt Bulwark of Europe, koji se bavi proučavanjem rane faze Hrvatske i Slavonske Vojne krajine, tj. od sredine 16. stoljeća do “konsolidacije” na Saboru u Brucku na Muri 1578. godine. Cilj projekta je približiti Vojnu krajinu široj publici na zanimljiv i interaktivan način.

Nakon uvodnog pozdrava ravnateljice Gradskog muzeja Križevci Tee Hatadi, projekt je predstavio student Dino Horvat koji je pojasnio kako je ideja projekta započela u sklopu kolegija „Uvod u istraživački rad“, nositeljice prof. dr. sc. Nataše Štefanec, na kojemu je grupa studenata transkribirala i obradila za sada najraniji poznati krajiški popis (Kriegsstaat) iz 1556. godine, pisan njemačkom goticom. Izrađena je prateća interaktivna karta Vojne krajine (1556.), koristeći Google Maps, i prateća tablica s podacima i uvodni tekst te obrađene najvažnije osobe i utvrde koje popis spominje.

Izložba od 10 plakata predstavlja projekt “Bulwark of Europe – Digitizing the Habsburg-Ottoman Frontier”. Izložba je zamišljena u tri cjeline. Prva cjelina (plakat 1 – 4) ukratko prezentira osnovne ciljeve projekta te pruža uvid u okolnosti hrvatsko-slavonskog vojnokrajiškog prostora u 16. stoljeću. Druga cjelina (plakat 5 – 8) na primjeru četiri utvrde (Gradec, Kaptol, Senj/Nehaj i Konjščina) egzemplificira mogućnosti 3D rekonstrukcija i digitalnih pristupa u okviru historiografije. Zadnja cjelina (plakat 9 – 10) prikaz je web-stranici projekta te  aktivnosti na društvenim mrežama, a što možete vidjeti ovdje

Križevačko likovno ljeto je likovni i edukativni program koji uključuje stvaralaštvo sugrađanki i sugrađana, vrijednih i kreativnih Križevčanki i Križevčana, koji se amaterski ili profesionalno bave likovnim izričajem te njeguju kulturu stvaralaštva.

Novi događaj koji nas očekuje na trećem izdanju Križevačkog likovnog ljeta je izložba Atelijeri Žitnjak i Atelieri Koprivnica “Gosti u gradu”, a koja će se otvoriti 6. srpnja u 18 sati.

IMG_2077 IMG_2078 IMG_2079 IMG_2080 IMG_2084 IMG_2086 IMG_2087 IMG_2088 IMG_2093 IMG_2095 IMG_2096