ika.hr
ika.hr

18. križni put mladih Varaždinske biskupije

Pod geslom „Pobijedi neprijatelja – u sebi!” (usp. Ef 2, 14) 17. i 18. ožujka u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije održan je 18. križni put mladih Varaždinske biskupije.

Tradicionalno vikend prije Cvjetnice mladi iz svih krajeva Varaždinske biskupije hodočastili su brežuljcima, poljima, šumama i puteljcima varaždinskog kraja. Ove godine za rutu je odabran put Mađarevo – Ljubešćica – Varaždin, pa su se mladi vjernici upoznali s prirodnim i kulturnim ljepotama Varaždinskotopličkoga, Istočnovaraždinskoga i Zapadnovaraždinskoga dekanata.

Premda hodočasnicima vrijeme nije bilo previše naklonjeno, mlade to nije previše dalo smesti, što potvrđuje brojka od tristotinjak sudionika usprkos snijegu i niskim temperaturama. Svi su oni svoj put započeli kod župne crkve Sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu u subotu u ranim jutarnjim satima. Nakon subotnjeg hoda, popraćenog molitvom, pjesmom i veselim druženjem, najuzvišeniji trenutak dana bilo je euharistijsko slavlje u Ljubešćici u kasnim večernjim satima koje je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije Tihomir Kosec. Nakon toga ondje je uslijedilo i noćenje.

Križni put mladih tradicionalno je završio susretom s pastirom varaždinske Crkve biskupom Josipom Mrzljakom, koji je na krajnjem odredištu hodočasnika, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Biškupcu, u večernjim satima predvodio svečano euharistijsko slavlje.

Dobrodošlicu na posljednjoj postaji križnoga puta hodočasnicima je zaželio domaći župnik u Biškupcu Tomislav Dodlek, a potom je predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije Kosec predvodio molitvu 14. postaje Križnoga puta.

U propovijedi biskup Mrzljak u središte razmišljanja stavio je upravo križni put, naglasivši kako Isusov križni put traje već 20 stoljeća povijesti Crkve. „Približavamo se vazmenom otajstvu, a najbolja je priprava upravo pobožnost križnoga puta. Vaš križni put posljednja dva dana nije bio lak ni jednostavan, ali upravo žrtva koju ste hrabro na sebe uzeli pokazuje da prepoznajete Isusa za kojim treba ići i dalje. Važno je prepoznati u Isusu koji će završiti na križu, pšenično zrno, koje ako se ne baci u zemlju neće dati ploda. Ako se život ne istroši, neće nastati novi.

Zato je važno zaista istrošiti život, da bi se rodio novi i kvalitetniji život svakog od nas. To je smisao žrtve. Ne treba se žrtvovati radi žrtve, već kako bi se rodilo nešto novo. Zato ćemo s posebnom vjerom, koju smo sigurno učvrstili u ovom korizmenom vremenu, proslaviti Vazmeno otajstvo i zajedno s Isusom ući u Njegovu muku i smrt, ali isto tako i u Njegovo slavno uskrsnuće. Kada bi nas pitali, kao što su ona dva Grka pitala Andriju i Filipa, da žele vidjeti Isusa, mi bismo im rekli neka uzmu Njegovu riječ i čuju kako ta riječ odzvanja danas – u 21. stoljeću, rekao je u homiliji biskup Mrzljak.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale uputio je vlč. Kosec. Misno slavlje pjesmom je animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

ika.hr/prigorski.hr

Provjerite i ovo

vocin14

Hodočašće hrvatskih branitelja u Voćin povodom 27. godišnjice voćinskih stradanja

Povodom 27. obljetnice razaranja Gospinog svetišta u Voćinu i ubojstva četrdeset sedmero njegovih stanovnika, 13. …

stjepan kozic2

Ivica Prelog izabran za predsjednika stranke “Stjepan Kožić – nezavisna lista”

Vrbovec je bogatiji za još jednu političku stranku. Naime, u subotu je osnovana stranka „Stjepan Kožić- nezavisna …