Ciparska stranka za zaštitu životinja pozvala je u nedjelju ciparsku vladu da intervenira i spasi više stotina grla bolesnih goveda s brodova usidrenih sjeverno od otoka.

Te životinje ukrcane u prosincu u Španjolskoj, nalaze se na pučini samoproglašene Turske Republike Sjeverni Cipar, koju međunarodna zajednica ne priznaje, jer niti jedna zemlja ne želi pustiti stoku na svoj teritorij, navodi ta stranka.

Stranka za zaštitu životinja je pozvala Republiku Cipar, koja kontrolira dvije trećine juga otoka da upotrijebi sva odgovarajuća sredstva za spašavanje bolesnih životinja.

Nikozija je pozvana da u tome potraži pomoć Europske povjerenice za zdravstvo, Cipranke Stelle Kyziakidou.

Cipar je nakon invazije turske vojske 1974. podijeljen na veći južni dio nastanjen Grcima i manji sjeverni dio, samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar.

Prema britanskom listu The Guardian, tisuće grla goveda su blokirane na moru na dva broda koji su sredinom prosinca isplovila iz Španjolske.

Dva broda su plovila do Libije, izvijestio je dnevni list, ali brojne luke su odbile dopustiti ulazak životinja zbog epidemije plavog jezika na brodu.

Jedan od brodova, Elbeik, usidren je na pučini ciparskog grada Famaguste i na njemu se nalazi oko 1700 goveda, navodi list.

Ciparski dnevni list Phileleftheros navodi da su vlasti upoznate sa situacijom i prate brod ukoliko uđe u teritorijalne vode Cipra.

List dodaje da je međunarodna NGO Suosjećanje u svjetskom uzgoju stoke tražilo od ciparskog ministarstva poljoprivrede da čim prije pošalje veterinare na brod pregledati životinje.

(Hina)