Fužine će ove godine proslaviti 150 godina organiziranog turizma, nakon što je ponovno premašen rekordni turistički promet, a u tom goranskom mjestu 2023. je boravilo 28,2 posto više turista te je ostvareno 15,1 posto više noćenja nego prethodne godine, kažu u iz fužinske Općine.

Ti su turistički pokazatelji sjajan start za 2024., u kojoj će Fužine proslaviti 150 godina turizma, istaknuli su u nedjelju.

Turistička tradicija toga goranskog kraja seže do 1874. godine, kada je zabilježen prvi organizirani dolazak gostiju, koji su posebnim vlakovima stizali na izlete iz Sušaka, Rijeke i okolnih primorskih naselja.

Iz Općine Fužine naglašavaju kako je cilj dodatno programski oplemeniti sadržaje za posjetitelje, primjerice blagdanske sadržaje, u okvirima raspoloživih financijskih sredstava te se javni novac sustavno, izravno i neizravno, ulaže u turistički sektor.

Planirani kapitalni projekti od 6 milijuna eura

Općinske vlasti planiraju realizaciju kapitalnih projekata vrijednih 6 milijuna eura.

Među njima izdvajaju uređenje povijesno kulturne baštine naselja Lič, rekonstrukciju i opremanje povijesnog Parka Gorica, uređenje tematsko edukativne staze na jezeru Lepenica, izgradnju Alpine Coastera, rekonstrukciju i opremanje Sportsko-rekreacijskog centra Gmajna te izgradnju Multifunkcionalne dvorane za sport i turizam.

Lani je u Fužinama boravilo 12.944 turista, koji su ostvarili 35.619 noćenja, a najviše je bilo domaćih posjetitelja, potom gostiju iz Njemačke, Italije i Koreje, Nizozemske, Francuske i Belgije.

Nešto više od 63 posto noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, apartmanima, kućama za odmor i sobama.

Turistički promet je bio veći i u odnosu na rekordnu 2019., s 15,6 posto više noćenja i 8,2 posto više turista.