U Laktecu je održana 15. Sarmijada – festival jela od kiselog zelja. Najukusniju sarmu skuhale su Katica i Ivanka Keleković i Andreja Ljubobratović, članice Udruge žena Tučenika. Najbolji u pripremi jela od kiselog zelja bili „Naši pajdaši“ – Stjepan Berulec, Ivica Prevarek i Stjepan Dužajić. Skuhali su sekeli gulaš.

Uz ovo, u našim krajevima tradicionalno zimsko jelo, na stolu su bile i bombice, bombončići i kuglof od zelja, buncek s kiselim zeljem, jesensko iznenađenje u košaricama. Sarmijadu je organizirala Udruga proizvođača marke kiselog zelja Laktec. Sudjelovale su ekipe iz Tučenika, Pirakovca, Gornje Drenove, Komina i Gljivarska udruga Amanita. Interes je bio daleko veći, ali korona je neke ekipe „hitila“ u izolaciju.

Među natjecateljima su i dvije ekipe iz Pirakovca. Natjecale su se ekipe žena u sastavu: Ivančica Sović, Josipa Turek i Snježana Car kojene su pripremile jelo: „Bombončići od zelja“ te muški tim: Željko Sović, Matteo Sović i Igor Makvić koji se natjecao s jelom “Bombice od zelje“.

Poklone najuspješnijim ekipama, uz gradonačelnika Svetog Ivana Zeline Hrvoja Košćeca, uručila je predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović. Obećala je da će Županija i dalje podržavati ovakve manifestacije, posebno one kojima se promoviraju županijske robne marke – poput kiselog zelja Laktec.

Dragan Vicković/prigorski.hr