15. CULTURE SHOCK FESTIVAL U četvrtak “Razotkrivanje prapovijesnih tajni: interdisciplinarni pristup u bioarheologiji”

20. ožujka 2019. Autor: prigorski.hr Križevci 15. CULTURE SHOCK FESTIVAL U četvrtak “Razotkrivanje prapovijesnih tajni: interdisciplinarni pristup u bioarheologiji”


Na teritoriju današnje Hrvatske došlo je do prvog doticaja lovaca skupljača i prvih zemljoradnika, iz Anatolije je stigla poljoprivreda koja se kasnije proširila i na ostatak Europe, a to se dogodilo dvije tisuće godina prije nego što se do tada mislilo. O značaju ovog povijesnog otkrića saznajte od dvojice hrvatskih znanstvenika zagrebačkog Instituta za antropologiju, sudionika velikog europskog istraživanja 225 genoma jugoistočne Europe izoliranih iz prapovijesnih koštanih podataka, između ostalog i iz devet hrvatskih prapovijesnih nalazišta među kojima su i Vučedol, pećina Zemunica i Beli Manastir – Popova zemlja.

Predavanje dr. sc. Marija Novaka i prof. dr. sc. Ivora Jankovića održat će se u četvrtak, 21. ožujka s početkom u 19.30 sati u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci. Moderator je dr. sc. Ivan Peklić, upravitelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rada HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.

Predavanje se održava unutar manifestacije Culture Shock Festival, a ulazak je slobodan.

prigorski.hr

Facebook Comments