Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i poslovni tjednik Lider 13. godinu za redom organizirali su konferenciju „48 sati“ – Susret gradonačelnika i poduzetnika na kojoj je gradonačelnik Mario Rajn imao prilike na okruglom stolu „Kako do pravednog, zelenog i produktivnog grada“ govoriti o primjerima dobre prakse u Križevcima.

Gradonačelnik Rajn osvrnuo se na put Križevaca prema energetski neovisnom gradu do 2030. godine, pokretanje Energetsko-klimatskog ureda te na izradu Plana razvoja Grada Križevaca za razdoblje od 2021. do 2030. godine koji će u nadolazećem razdoblju usmjeriti ulaganja u one razvojne projekte koji će doprinijeti gospodarskom i društvenom napretku Križevaca.

Spomenuo je kako je u izradi ovog Plana sudjelovala fokus grupa od stotinjak građana Križevaca te kako upravo u ovom trenutku putem platforme Sudjeluj! Križevci građani mogu dostavljati svoje primjedbe i prijedloge na priloženi nacrt ovog Plana razvoja. Gradonačelnik je napomenuo kako je participacija građana u današnje vrijeme vrlo važna pa se tako građane Križevaca, osim izrade Plana razvoja Grada Križevaca, uključuje u izradu proračuna, a spomenuo je i projekt Križevački sunčani krovovi po kojem su Križevci postali nacionalno prepoznatljivi i u kojem su izravno sudjelovali građani.

Uz gradonačelnika, na ovom okruglom stolu sudjelovali su predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović te Ingrid Gojević iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Cilj ove konferencije je bio raspraviti i definirati mogućnosti suradnje javnog i privatnog sektora u svrhu poticanja razvoja lokalnih zajednica te predstaviti uspješne primjere i iskustva u područjima od zajedničkog interesa gradonačelnicima i poduzetnicima.