Muškarac koji je ispisivao poruke protiv ruske ofenzive u Ukrajini osuđen je u četvrtak na godinu i pol zatvora, što je novi primjer progona kojemu su izložene tisuće Rusa.

Sud u okolici Sankt Peterburga, na sjeverozapadu, osudio je poduzetnika Dmitrija Skurihina zbog opetovanog “narušavanja ugleda” ruske vojske.

Njegov odvjetnik Dmitrij Gerasimov rekao je za AFP da je njegov branjenik bio “neslomljiv” i “veoma hrabar”, unatoč osudi. “Nije mislio da će ga zatvoriti”, dodao je, najavivši žalbu.

Prva kaznena istraga protiv tog 48-godišnjaka počela je u rujnu 2022. zbog toga što je na pročelju svoje trgovine ispisao poruke protiv ofenzive u Ukrajini, objavile su ruske nevladine organizacije OVD-Info i Memorijal, dvije organizacije za ljudska prava, i same žrtve progona u Rusiji.

U veljači 2023. protiv njega je pokrenuta druga istraga zbog toga što je držao plakat s tekstom “Ukrajino, oprosti nam!”

Nakon toga je pritvoren, a zatim je premješten u kućni pritvor.

Skurihin je na Telegramu objavio i video snimku na kojoj prosvjeduje protiv sukoba i protiv Vladimira Putina.

Otac pet kćeri je “sustavno i beskompromisno niz godina zauzimao stajalište protiv rata, zbog čega je bio izložen pritiscima i progonu”, navodi Memorijal, koji Dmitrija Skurihina smatra “političkim zatvorenikom”.

Prije toga se usprotivio ruskom pripojenju ukrajinskog poluotoka Krima 2014. i izrazio solidarnost s oporbenim čelnikom Aleksejem Navaljnim, zbog čega je imao problema s mjesnim vlastima i s policijom.

Rusija je već godinama sučeljena s represivnim valom, ali je on poprimio veće razmjere s početkom ofenzive u Ukrajini u veljači 2022. Gotovo svi ugledniji predstavnici oporbe su zatvoreni ili su natjerani na odlazak iz zemlje.

I tisuće običnih građana trpe progon zbog osude sukoba.

Kako navodi OVD-Info, u Rusiji se trenutno vodi kazneni postupak protiv više od 600 ljudi zbog njihova protivljenja ofenzivi u Ukrajini.