“100 vodećih hrvatskih restorana”; predstavljeno tiskano i internetsko izdanje jedinstvene knjige na ovom području

12. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Gastro kutak “100 vodećih hrvatskih restorana”; predstavljeno tiskano i internetsko izdanje jedinstvene knjige na ovom području

Foto: Slobodan Kadić


Tiskano i internetsko izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku knjige “Restoran Croatica – 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2020/21″u izdanju Abisal biblioteke Gastronaut predstavljeno je u riječkom brod Botelu Marina.

Restorani su u knjizi na 240 stranica predstavljeni tekstom, fotografijama i receptima te informacijama o tome što vrijedi vidjeti i doživjeti u njihovoj okolini.

Knjiga je obogaćena fotografijama 10-ak atraktivnih eksponata iz Muzeja gastronomije Puntijar.

100 restorama 6.10.20.3

Knjiga također predstavlja vrhunske proizvode koji se zbog svojih gastronomskih i enoloških vrijednosti nude na pojedinim odredištima.

Mnogi od tih atraktivnih proizvoda mogli su se kušati tijekom promocije knjige. Među receptima u knjizi su: Marinirani file švoja s majonezom od vlasca, Pečeni ovčji sir, Janjeća kruna, Pijani kvarnerski škamp, ​​Ramstek od bošakarina, Janjeće tripice, Pšenica s dimljenim plodovima mora, Poljički Soparnik, Riblji file u umaku od konjaka, Dalmatinska pašticada, Vrhnje juha od koprive, Sarma od ogulinskog kiselog kupusa i divljači, Krema od medvjeđeg luka, Goveđi obrazi u luci, Meso iz tiblice, Teleći file s pireom od bundeve i cikle, Sir od mladog vola na vrhnju od krumpira i celera, Šaran na vilicama , Podolac ispod peke i mnogi drugi.

Projekt “100 vodećih hrvatskih restorana – Restoran Croatica” pokrenula je 1995. godine prof.Karin Mimica. Izdanja iz prethodnih godina mogu se pregledati klikom na naslovnicu knjige. Inače, projekt se provodi kontinuirano već 25 godina i najstarije je nacionalno ocjenjivanje kvalitete u ugostiteljstvu.

Izbori su obuhvatili 2.400 restorana u Hrvatskoj a glasovali su posjetitelji portala www.gastronaut.hr . U 25 godina 488 restorana uključeno je u Restoran Croatica, a 6 restorana je obranilo naslov u svih 25 godina.

Mnogi restorani iz 100 najboljih članovi su Gastronautskog kluba koji je do sada organizirao 130 tematskih gastro skupova na kojima se predstavljaju turistička odredišta kroz kulturu, baštinu i gastronomiju

Tomislav Radić/prigorski.hr