🖼️ Zaboravljeni recepti s područja Dravski peski; HFD „Sesvečice“ pripremale „kiselu juhu s vrhnjem“ i „gorički krumper sa slaninom“

9. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam 🖼️ Zaboravljeni recepti s područja Dravski peski; HFD „Sesvečice“ pripremale „kiselu juhu s vrhnjem“ i „gorički krumper sa slaninom“


Provedba projekta „Zaboravljeni recepti s područja Dravski peski“ počela je u subotu, a prva udruga koja je pripremala tradicionalna jela bili su Hrvatsko folklorno društvo „Sesvečice“ iz Podravskih Sesveta.

-Cilj ovoga projekta je promocija tradicionalne kuhinje našega područja, odnosno izvlačenje recepata naših baka i djedova iz ladica. Na kraju projekta će se svi recepti objediniti i izdati će se kuharica našeg područja. Naravno, tu se zahvaljujemo našim udrugama bez kojih se ova ideja ne bi mogla realizirati – ističu iz Turistička zajednica područja Dravski Peski.

Projekt je počeo u subotu kada su Turističku zajednicu ugostili članice i članovi HFD „Sesvečice“ u Podravskim Sesvetama. Od jela su pripremali „kiselu juhu s vrhnjem“ i „gorički krumper sa slaninom“.

-Nama je bilo jako fino te im se od srca zahvaljujemo na njihovom trudu i sesvečkoj gostoljubivosti – poručili su iz Turističke zajednice.

Kako je to izgledalo, pogledajte u bogatoj fotogaleriji, a osim fotogalerije u nastavku slijede i upute za pripremu jela.

– Količina sastojaka ovisi o društvu za koje pripremate, a točne gramaže ćemo otkriti u kuharici – naglasili su.

 

KISELA JUHA S VRHNJEM

SASTOJCI:

-svinjska rebra ili buncek (dimljeni)

-krumpir

-mrkva

-vrhnje

-oštro brašno

-papar

-sol

-jabučni ocat/alkoholni ocat

PRIPREMA:

U lonac stavimo kuhati meso zajedno sa krumpirom koji je narezan na kocke i mrkvu narezanu na ploške.

Kad je meso kuhano izvadimo ga iz lonca, a zatim u juhu stavljamo vrhnje razmućeno s malo brašna, zatim se dodaju papar, Vegeta (sol po potrebi) i malo octa ovisno o količini juhe (jedna jušna žlica). Ostaviti da provrije nekoliko minuta.

GORIČKI KRUMPER SA SLANINOM

SASTOJCI

-krumpir

-luk

-svinjska mast

-svježa paprika

-domaća slanina

-slatka mljevena paprika

-sol

-papar

PRIPREMA:

Luk i paprika se preprže na svinjskoj masti , malo se posole kako bi luk i paprika prije omekšali.

Kad luk postane staklast doda se slatka mljevena paprika i krumpir narezan na ploške i podlije se s vodom.

Kada krumpir omekša po potrebi se začini (sol, papar).

Na posebnoj tavi prepeče se domaća slanina i posluži uz krumpir.

-Uskoro se družimo s Udrugom žena Kloštar Podravski i Udrugom umirovljenika Podravske Sesvete. Ovim putem pozivamo i ostale udruge s našega područja koje žele prezentirati tradicionalnu hranu svojih baka i djedova da nam se slobodno jave na broj mobitela 099 334 7733 ili na e-mail [email protected] – poručili su iz Turističke zajednice.