ŽCGO Kaštijun neće preuzimati otpad od gospodarskih subjekata

6. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska ŽCGO Kaštijun neće preuzimati otpad od gospodarskih subjekata

Srećko Niketić/PIXSELL


Zbog prevelike količine otpada koje pristižu na Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun, neće se preuzimati otpad od gospodarskih subjekata u kojem se nalazi proizvodni otpad, a iz ŽCGO poslali su u petak dopis vlastima Istarske županije i grada Pule.

Neophodna je to mjera, poručuju iz Kaštjuna, kako bi se tijekom ljeta s Kaštjuna izbjegli neugodni mirisi.

Predsjednica Uprave Županijskog centra za gospodarenje otpadom Vesna Dukić uputila je tim povodom u petak dopis istarskom županu Borisu Miletiću i pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću u kojem navodi da u Centar pristižu ogromne količine otpada. Dnevni kapacitet postrojenja je 390 tona, a Dukić navodi kako u ŽCGO Kaštijun pristiže 474 tona dnevno, odnosno, da je od početka tjedna do danas pristiglo 1.916 tona otpada i da „pucaju po šavovima“. Rezultat će biti, upozorava, neugodni mirisi s bioreaktorske plohe.

U dopisu ona traži naputak što i kako postupati.

„Nažalost, novu vlast u Puli dočekalo je ono na što je Koviljka Aškić upozoravala od kada je Centar pušten u rad i sada se iznenada u Upravi Kaštijuna probudila savjest i saznanje da se u Centar ne bi smjelo zaprimati količine veće od kapaciteta postrojenja i da smrad ipak postoji, unatoč negaciji s njihove strane unatrag dvije godine”, reagirao je u priopćenju gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Dodaje kako u Istarskoj županiji ne postoje kompostane, sustav prikupljanja biootpada, sortirnice i slično. “U ovom trenutku, jedino što Grad Pula može učiniti je ne preuzimati otpad od gospodarskih subjekata, odnosno hotela, kampova, trgovačkih centara, u kojem se nalazi biootpad i drugi proizvodni otpad, a koji su oni i zakonom dužni izdvojiti iz miješanog komunalnog otpada“, naglasio je pulski gradonačelnik Zoričić.

Trgovačko društvo Pula Herculanea uputilo je tijekom dana dopis svim subjektima od kojih preuzimaju otpad da neće biti u mogućnosti preuzeti miješani komunalni otpad u kojem se nalazi proizvodni otpad.

„Ostale jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji trebale bi poduzeti isto, ali to prepuštamo županu koji je prošli tjedan, isto tako iznenada, odlučio sazvati sve načelnike i gradonačelnike kako bi ih upozorio da na Kaštijun pristižu prevelike količine otpada. Uzaludno je sada govoriti da se moglo graditi i sortirnice, kompostane i bioplinska postrojenja novcima EU, jer za to nije bilo sluha niti od tadašnjeg gradonačelnika Miletića, a niti od tadašnjeg župana Radina koji su uporno negirali postojanje problema na Kaštijunu zbog sastava i količina otpada koji na njega pristižu u ljetnim mjesecima“, poručio je Zoričić.

Nakon dopisa uprave Kaštijuna, a koji se nalazi na području Općine Medulin, reagirao je i medulinski općinski načelnik Ivan Kirac.

Održao je sastanak s predsjednikom Uprave medulinskog komunalnog poduzeća MedEko servis, Edom Krajcarom, pročelnicom Upravnog odjela za EU projekte, opću upravu i gospodarstvo, Suzanom Racan Stern te višim stručnim suradnikom za poslove načelnika, Giannijem Bužletom.

“Iako je do prošlog tjedan Medeko servis na Kaštijun dovozio količine otpada koje su unutar planiranih okvira, zbog naglog povećanja broja gostiju koji borave u Općini Medulin, može se očekivati da će se u iduća dva tjedna količine otpada znatno povećati. Zbog navedenog će MedEko servis svim hotelijerima, ugostiteljima i drugim gospodarskim subjektima uputiti dopis kojim će se oni upozoriti da neće biti u mogućnosti preuzeti miješani komunalni otpad u kojem se nalazi proizvodni otpad.”, priopćeno je nakon sastanka iz Općine Medulin.

S većinom gospodarskih subjekata MedEko ima potpisane ugovore o zbrinjavanju neopasnog otpada, dok za prikupljanje biootpada medulinski komunalac nije ovlašten, već se on predaje Metisu ili nekom drugom ugovornom sakupljaču.

Iz općinske uprave Medulina pozvali su gospodarstvenike kao i mještane Općine da ulože dodatne napore i da pokušaju selektirati što veće količine otpada, kako ne bi doveli u pitanje zbrinjavanje otpada, i na taj način ugrozili turističku sezonu.

(Hina)