U tijeku je berba krumpira i ponovno se obaraju rekordi, ali ne oni pozitivini. Naime, proizvođači procjenjuju da će ga biti čak 70 posto manje nego lani. Zbog toga je već sada sigurno da će se i krumpir naći na listi namirnica koje će poskupjeti na jesen, i to ne malo. Cijena bi trebala biti dvostruko veća.

U Belici gdje se proizvodi 40 posto svog hrvatskog krumpira suša i visoke temperature uzele su danak. Vade se ranije sorte, a proizvođači su se pomirili s time da će ove godine imati najmanji urod do sada. A to znači i nove troškove za kupce.

”Sigurno će se dogoditi veliki skok cijena i to veliki skok. Mi mislimo da bi se pokrili u ovakvoj elementarnoj nepogodi nama će trebati 3 kune za kilu. Da je normalna godina cijena bi trebala biti 1,30 do 1,50 kn”, rekao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača krumpira.

Normalna godina za krumpir nije ni u ostatku Europe, što znači da će i potražnja biti povećana. Velika je to promjena u godinu dana, pogotovo za domaće proizvođače, jer lani su imali toliko viškova da nisu znali gdje bi s njima.

Na jednom hektaru lani se dobilo 45 tona po hektaru, a ove će se dobiti tek 15 tona. Najveći problem su vrućine. Čim se pojave temperature više od 28 stupnjeva krumpir više ne raste.