Izmjene zakona kojima će se omogućiti zadržavanje u službi državnog službenika i nakon 65. godine života zastupnici oporbe ocijenili su u petak kao požarnu, interventnu mjeru koja se donosi kada je “voda već došla do grla”.

Izmjene Zakona o državnim službenicima donose se i jer veći broj službenika odlazi u mirovinu i nema ih tko zamijeniti, kazala je u saborskoj raspravi Jelena Miloš (Klub zeleno-lijevog bloka).

Također, dodala je, slab je interes za rad u državnoj službi gdje su plaće niske i neujednačene, natječaji se poništavaju jer nema kandidata. Izmjene je nazvala interventnom mjerom koju se donosi “kada je voda već došla do grla”, ustvrdivši da će se time kratkoročno ublažiti simptomi ali bez temeljitih promjena neće biti poboljšanja.

Da je riječ o interventnoj i vatrogasnoj mjeri drže također Arsen Bauk (Klub SDP-a) i Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) .

Uvijek je bio pritisak da treba smanjiti državnu administraciju, a sada se suprotnom mjerom potiče ostanak u državnoj službi, ustvrdio je Bauk.

To je hitna, interventna mjera koja problem ne rješava suštinski, treba krenuti zapošljavati mlade službenike, ističe Mrak Taritaš.

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) pita što je Vlada dosad radila da do toga ne dođe, zašto nije olabavila zapošljavanje vježbenika. Naglašava da bez rasta plaća službenika nema zapošljavanja mladih, kvalificiranih motiviranih ljudi, a bez toga uprava neće biti kvalitetan servis građanima.

“A kada se tome doda i visoka politizacija javne uprave i napredovanje, ne po kompetencijama već po stranačkoj iskaznici ne piše se dobro državnoj upravi”, kazala je zastupnica .

Da plaće u državnoj službi nisu motivirajuće složili su se i HDZ-ovi zastupnici, poručivši da ih treba podignuti kako bi se privukli kadrovi

Problem s državnim službenicima biti će sve izraženiji jer plaće nisu motivirajuće, u privatnom sektoru duplo su veće, morati ćemo naći načina kako privući mlade ljude, rekla je Marija Jelkovac (HDZ) koja smatra da plaće moraju biti realne za vrijeme u kojem živimo.

Podršku izmjenama uvjetovao je prihvaćanjem amandmana Marin Miletić (Klub Mosta) koji je namjeru vlade ironično nazvao plemenitom jer omogućuje umirovljenicima da rade, ne samo u građevini i na blagajnama nego i u državnom sektoru gdje je toplije i gdje se radi sjedeći.

Izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, koje se donose po hitnom postupku omogućiti će se zadržavanje državnog službenika u službi kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža, ako postoje potrebe službe, u punom ili nepunom radnom vremenu, najduže do navršenih 67 godina života službenika.