Projektima i stipendistima iz dva programa “Znanje i otkrića” i  “Stvaralaštvo, Ekologija,  Baština  i Dobrota”  Zaklada Adris u utorak je dodijelila više od dva milijuna kuna, priopćili su u utorak iz te Zaklade.

Ovogodišnji donacijski ciklus omogućen je potporom utemeljitelja i predsjednika Nadzornog odbora Adris grupe Ante Vlahovića.

Predsjednik Zakladne uprave Korado Korlević istaknuo je da, uz ulaganja u tehnologiju i inovacije, u prvi plan i u ovom, 16. ciklusu dolaze pametni, kreativni i sposobni ljudi.

“Ulaganje u čovjeka, njegove ideje i vrijednosti je ulaganje u budućnost uspješnijeg društva i zalog za svijetlu budućnost Hrvatske“, dodao je.

U priopćenju su podsjetili kako je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u nekoliko navrata dobio donaciju za uspostavu Banke reproduktivnog tkiva i unaprjeđenje demografske slike Republike Hrvatske (CRO-DEMO-PRO) te se uzimanjem i pohranom tkiva jajnika odnosno sjemenika, prije samog liječenja tumora, omogućuje  ženama i muškarcima u reproduktivnoj dobi, ali i djevojčicama i dječacima u predpubertetskoj dobi očuvati plodnost.

Sredstvima Zaklade bit će nabavljena nova sofisticirana oprema za Banku reproduktivnog tkiva i uvođenje naprednih postupaka očuvanja plodnosti mladih pacijenata u sustav javnog zdravstva Republike Hrvatske na nacionalnoj razini.

Ovogodišnjom donacijom poduprt je i projekt “Što je mogući uzrok povećane ugradnje mikroplastike u skelet vodenih organizama?” Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sredstva će iskoristiti za svoj projekt “Koliko smo različiti kao ljudi?”, odnosno za dobivanje odgovora na ovo pitanje, čime će biti omogućena znanstveno utemeljena interpretacija genetskih nalaza i poboljšane dijagnostičke interpretacije genetskih promjena.

Zahvaljujući donaciji,  Matica hrvatska će objaviti prepjev zbirke pjesama Ilije Crijevića, hrvatskog humanističkog pjesnika i prozaista.

Zaklada Adris je ove godine izabrala veći broj projekata usmjerenih prema, primjerice, terapiji djece s invaliditetom, osiguranju smještaja na liječenju daleko od doma, pomoći djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima te opremanju skloništa za djecu i odrasle žrtve nasilja.

Zaklada Adris je od utemeljenja 2007. uključujući i ovogodišnji donacijski ciklus, dodijelila gotovo 60 milijuna kuna za projekte i pojedince koji potiču inovativnost i razvoj znanja, stvaralaštvo, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu. Također je dodijeljeno gotovo 400 stipendija  ukupno vrijednih 10 milijuna kuna.